Het boekje dat hoort bij de wandelroute ‘Hengelo Gelderland tijdens de oorlogsjaren’ is gratis verkrijgbaar bij het VVV-afhaalpunt in de Hengelose Albert Heijn. Foto: Luuk Stam
Het boekje dat hoort bij de wandelroute ‘Hengelo Gelderland tijdens de oorlogsjaren’ is gratis verkrijgbaar bij het VVV-afhaalpunt in de Hengelose Albert Heijn. Foto: Luuk Stam

Hengelo heeft nu een eigen oorlogswandeling

Oudheid- kundige Vereniging ontwikkelt nieuwe wandelroute

Door Luuk Stam

HENGELO - Ter ere van 75 jaar bevrijding heeft de Oudheidkundige Vereniging Hengelo (OVH) een nieuwe wandelroute samengesteld waarin de oorlogsgeschiedenis van het dorp centraal staat. De wandeling 'Hengelo Gelderland tijdens de oorlogsjaren' leidt de wandelaar onder meer langs plekken waar Joodse mensen hebben gewoond, waar razzia's zijn gehouden, waar een overval werd gepleegd en waar een dorpsbewoner werd doodgeschoten.

De route is zo'n 2,5 kilometer lang, begint op het plein bij de Remigiuskerk en loopt in z'n geheel door de dorpskern van Hengelo. Onderweg komen de wandelaars bijvoorbeeld langs het Rusthuis in de Kastanjelaan, waar in maart 1945 de Ortskommandantur gevestigd was. In het bij de wandeling behorende boekje worden naast de routebeschrijving ook verschillende gebeurtenissen benoemd.

Zeer uitgebreid beschreven is de overval op het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo op 19 mei 1944 waarbij zeven overvallers probeerden om een kluis met daarin distributiekastjes met bonkaarten te openen. Onderluitenant Sminia – hoofd van de politie in Hengelo, die aan de kant van de Duitse bezetters stond – zou echter snel ter plaatse zijn geweest waarop de overvallers op de vlucht sloegen.

De gebeurtenissen die in de route langskomen, hebben zich allemaal in het dorp afgespeeld. "We realiseren ons dat er in Hengelo als geheel veel meer is gebeurd", zegt Frans Geurtsen, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging. "Denk aan neergestorte vliegtuigen, bombardementen en onderduikers. Maar dan zou het een wandeling of fietstocht door het buitengebied moeten worden en daar hebben we niet voor gekozen."

Het presenteren van de Hengelose wandelroute was aanvankelijk bedoeld als één van de vele onderdelen van de viering van 75 jaar bevrijding in de gemeente Bronckhorst. Het oorspronkelijke idee was om de route op woensdag 1 april – de dag waarop Hengelo precies 75 jaar bevrijd was – te presenteren en samen met een aantal genodigden te lopen.

Vanwege de coronamaatregelen kon dit alles niet doorgaan. "Maar zo'n wandeling kun je altijd maken, alleen op dit moment niet in een groep", stelt Geurtsen. "Daarom hebben we besloten om deze wandeling en het boekje gewoon af te maken en uit te brengen."

De Oudheidkundige Vereniging hoopt met de wandeling een bijdrage te kunnen leveren aan het blijvend herdenken en het in stand houden van het besef dat we in vrijheid leven. De routeboekjes komen bij het VVV-afhaalpunt in de Hengelose Albert Heijn te liggen en zijn gratis verkrijgbaar.