Op veel plekken in Hengelo waren op woensdag 1 april Nederlandse vlaggen te zien, zoals hier aan de Sarinkkamp. Foto: Luuk Stam
Op veel plekken in Hengelo waren op woensdag 1 april Nederlandse vlaggen te zien, zoals hier aan de Sarinkkamp. Foto: Luuk Stam

Hengeloërs vlaggen voor 75 jaar vrijheid

HENGELO - Lang niet overal hing de vlag uit, maar toch stonden heel wat Hengeloƫrs op woensdag 1 april stil bij 75 jaar bevrijding van hun dorp. Op 1 april 1945 trokken hier de Canadese bevrijders door de straten. Daarom was op enkele plekken woensdag ook de vlag van Canada te zien. Tevens wapperde hier en daar een speciaal ontworpen variant van de Achterhoekse vlag.

Door Luuk Stam

Behalve Hengelo vond ook de bevrijding van Halle, Keijenborg en Zelhem op 1 april plaats. In de dagen daarna volgden bijna alle andere plaatsen in de huidige gemeente Bronckhorst. Olburgen en Rha werden pas op 17 april bevrijd. Vanwege 75 jaar bevrijding stonden in de hele gemeente activiteiten gepland, maar die werden vanwege de coronamaatregelen allemaal afgelast. Zo zou er in Hengelo een bevrijdingsconcert plaatsvinden.

Burgemeester Marianne Besselink nam een vlog op om stil te staan bij de bevrijding en vroeg daarin de inwoners van Bronckhorst om hun vlag uit te hangen. "Zo kunnen we hier samen toch bij stilstaan", vertelde ze. "Juist in deze hele bijzondere tijd waarin we met de neus op de feiten worden gedrukt, ervaren we wat vrijheid betekent."

De burgemeester vertelde ook dat ze hoopt dat de verschillende herdenkingen in de gemeente op een later moment alsnog plaats kunnen vinden. "Om hier op gepaste wijze aandacht aan te besteden", aldus Besselink. "Dat is iets dat onze bevrijders verdienen. Vele mensen zijn gestorven voor de vrijheid die wij nu hebben."