Petra Weel en Humphrey Herst (l) geven het stokje door aan Robbert Slagman en Arianne van Rijn (r). Ze proosten samen met Frans Helmich, eigenaar van het café. Foto: eigen foto
Petra Weel en Humphrey Herst (l) geven het stokje door aan Robbert Slagman en Arianne van Rijn (r). Ze proosten samen met Frans Helmich, eigenaar van het café. Foto: eigen foto

Nieuwe uitbaters op Het Wapen van Baak

BAAK – Vanaf de eerste van april nemen Robbert Slagman en zijn partner Arianne van Rijn het stokje over van Humphrey Herst en Petra Weel van Het Wapen van Baak. "We staan te popelen om te beginnen. Kunnen niet wachten, hebben er zóveel zin in!".

Door Alice Rouwhorst

Als het aan Humphrey en Petra gelegen had, waren zij nog heel veel jaren doorgegaan op de weg die ze vier jaar geleden ingeslagen zijn. Het lukte hen om in een korte tijd veel mensen aan zich te binden en van de gelegenheid weer een bruisend eetcafé te maken met een Indonesische kaart. Heel Baak neemt zijn petje voor ze af. Helaas gooide de gesteldheid van hun beider gezondheid roet in het eten en waren ze genoodzaakt om nu al een opvolger te zoeken.

Deze vonden ze in de in Amsterdam woonachtige Robbert, die zijn roots in de Achterhoek heeft liggen. "Ik ben een horecaman. Het gastheerschap zit in mijn bloed, daar leef ik voor. Ik houd ervan om mensen het naar de zin te maken. Als zij met een blij gevoel de zaak verlaten, ben ik ook blij", zegt Robbert. Hij heeft al jaren ervaring in de branche. Een paar dagen geleden heeft hij afscheid genomen van zijn huidige functie als hotelmanager. Daarvoor woonde hij in Oslo in Noorwegen en runde hij een pannenkoekenhuis aan een skipiste. "Dit café doet me daar aan denken. Heeft ook die nostalgische sfeer. In Noorwegen maakte ik taarten en bakte mijn eigen focaccia, een Italiaans plat brood voor de tosti of kaasfondue. Deze zullen hier zeker ook op tafel komen.

Evenals zelfgemaakte tapenade, hummus en pesto. De menukaart zal gerechten bevatten met Scandinavische invloeden, maar bovenal aandacht voor de Franse keuken, het brasserie-concept. Elke maand is er daarnaast een maandmenu met een mix van gerechten uit verschillende landen en gericht op de seizoenen. De bitterbal als borrelhap blijft uiteraard op de kaart staan."

Ze willen zelf een kruidentuin aanleggen en in de kas achter de kroeg groenten verbouwen. Daarbij komen de groene vingers van Arianne goed van pas. Zij zal op termijn de keuken bestieren. De bestaande samenwerkingen, zoals de Baakse Horeca Combinatie, blijven intact. Petra en Humphrey zullen niet direct uit beeld zijn in het Wapen van Baak. Daar waar nodig verlenen ze, als het kan, de eerste tijd de nodige hand- en spandiensten. Op de vraag of ze in Baak blijven wonen, zegt Petra: "Tuurlijk blijven we wonen in Baak, het bevalt ons hier prima! Bovendien, waar moeten we anders heen?"

Tijd was rijp
Robbert beseft dat de stap die hij zet een grote is. Hij gaat van de grote stad naar een klein dorp en van een vast loondienstverband naar het onzekere bestaan van het ondernemerschap. "Maar de tijd was er rijp voor. Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging. Amsterdam is veranderd, is heel druk geworden. Het cirkeltje is rond. Ik wilde terug naar waar ik vandaan kom, naar de Achterhoek. Naar een dorp, dat werd Baak. En dichter bij mijn moeder die nog steeds in Lochem woont."

Wonen boven de zaak
Arianne en Robbert willen boven het café gaan wonen, maar bij een grote verbouwing eind jaren negentig is de woonbestemming eraf gegaan. Ze hopen dat het besluit van toen teruggedraaid wordt. De eigenaar van het pand, Frans Helmich, heeft samen en in goed overleg met Robbert plannen ontwikkeld voor het realiseren van een bovenwoning en deze aan de gemeente voorgelegd.

Ze hopen vurig dat ze groen licht krijgen van de gemeente. "We hopen dat het goedgekeurd wordt, want we willen niet alleen een café in Baak hebben, maar ook deel uitmaken van de gemeenschap hier. We willen de verbinding maken, ook als buurtbewoners. Dat kan alleen als we er ook wonen."

Afhaalmaaltijden op bestelling
Door de afgekondigde maatregelen voor de horeca in verband met het coronavirus kan de kennismakingsreceptie en tegelijkertijd het afscheid van de huidige uitbaters begin april niet doorgaan. Een andere datum zal zodra er meer duidelijk is, bekendgemaakt worden via de verschillende mediakanalen. Met de kookkunsten van Robbert en Arianne kan al wel kennisgemaakt worden.

Vanaf 1 april (of al eerder) is het mogelijk om afhaalmaaltijden te bestellen. Op de Facebookpagina en website van Het Wapen van Baak zal hierover bericht worden.


hetwapenvanbaak.nl

Robbert Slagman en Humphrey tappen samen een biertje in Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Petra Weel en Humphrey Herst trekken om gezondheidsredenen de deur van Het Wapen achter zich dicht. Robbert Slagman en Arianne van Rijn worden per 1 april de nieuwe uitbaters van het café. Foto: Alice Rouwhorst