Wilhelm de Ruiter, schrijver van 'Dagen vol avontuur', hoopt dat kinderen blijven lezen of voorgelezen worden. Foto: Alice Rouwhorst
Wilhelm de Ruiter, schrijver van 'Dagen vol avontuur', hoopt dat kinderen blijven lezen of voorgelezen worden. Foto: Alice Rouwhorst

Dagen vol avontuur

HENGELO – Wilhelm de Ruiter (79) heeft in eigen beheer zijn tweede kinderboek uitgegeven. Het draagt de spannende titel 'Dagen vol avontuur'. In dit boek beleven Floris, Femke, Jordy, Brend en Frieske spannende avonturen. De verhalen kunnen worden voorgelezen of door kinderen zelf gelezen worden.

Door Alice Rouwhorst

"Als opa las ik verhaaltjes voor aan mijn kleindochter Femke, die in Duitsland woonde. De verhaaltjes waren natuurlijk in het Duits. Op een gegeven moment zei ze als vierjarig meisje dat ik maar moest stoppen, want ik sprak het niet goed uit … Ik vroeg haar wat ze die dag beleefd had. Haar belevenissen werden de basis voor het fantasieverhaal dat ik haar vertelde met haarzelf in de hoofdrol. Zo heb ik aan al mijn vijf kleinkinderen spannende verhalen verteld met henzelf als middelpunt. Ze waren toen in de leeftijd van vier tot acht jaar. Het kon soms wel twee weken duren, voordat ik weer oppaste en het verhaal verder kon vertellen. Ze wisten me altijd feilloos te vertellen waar ik gebleven was. Blijkbaar maakten de belevenissen wel indruk op ze. Twee jaar geleden vroeg Femke, inmiddels een volwassen vrouw, of ik het verhaal nog kon herinneren wat ik aan haar verteld had als klein meisje, over het oude vrouwtje en of ik het niet wilde opschrijven?"

Een wonder dat het af is
De vraag van zijn kleindochter was het duwtje in de rug dat Wilhelm nodig had om dat wat hij al in zijn hoofd had, uit te voeren. Nu, twee jaar later, is het (voor)leesboek 'Dagen vol avontuur' klaar. Best wel een wonder, want deze actieve en sportieve bijna-tachtiger is een bezige bij. Elke avond traint hij wel ergens in de Achterhoek een damesvolleybalteam en op de zaterdag is hij als trainer bij een wedstrijd aanwezig. "Ik ben ouder dan de opa's van de meiden die ik train."

Spannende verhalen, kleurrijk geïllustreerd
Het resultaat mag er zijn. Een mooi gebonden boek met een helblauwe harde omslag met leeslint. Op de kaft een kleurrijke illustratie van de hoofdpersonen in het boek: Floris, Femke, Jordy, Brend en Frieske, zoals zijn kleinkinderen heten, met hun vriendjes. Floris, een fervente mountainbiker komt na een val oog in oog te staan met een wild zwijn. Femke ontmoet een opmerkelijke oude vrouw in het bos. Jordy redt tijdens een schaatstocht een hond uit een wak. Brend lijdt schipbreuk en belandt op een onbewoond eiland. En in het laatste verhaalt belandt Frieske tijdens het schommelen in een hoge boom. "Ik heb het schrijven denk ik van mijn moeder geërfd. Zij kon heel goed dichten. Het gaat me heel gemakkelijk af. Ik schrijf zoals ik praat. Voordat het leesboek geprint kon worden, heb ik anderen het laten lezen en redigeren. Dit heeft tijd gekost evenals de zoektocht naar een illustrator. Via via kwam ik in contact met Naomi Eijkelenkamp. Zij heeft bij elke pagina een leuke, kleurrijke illustratie gemaakt. Met dit boek wil ik vooral bereiken dat (groot)ouders blijven voorlezen en verhalen vertellen. Dat is zó belangrijk. Het blijft kinderen hun hele leven bij."

Online of in de winkel
Wilhelm heeft het kinderboek in eigen beheer gedrukt, vijftig stuks in totaal. 'Dagen vol avontuur' is bij hem te bestellen via zijn website voor 20 euro of verkrijgbaar bij Shop Melange. Zijn eerste kinderboek 'Opa vertelt' uit 2014 is te bestellen bij www.boekscout.nl.
"Mijn boek 'Dagen vol avontuur' is bij mij thuis op te halen, maar ik wil het zelfs wel brengen hoor, maar dan alleen in Hengelo", biedt Wilhelm aan.


www.wilhemvolleybal.nl