Ontdek de Zorg Event Achterhoek in DRU

Ontdek de Zorg Event Achterhoek in DRU

'Zorg geven draait om contact maken'

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK – Zorg en welzijn is niet altijd positief in het nieuws: stakende jeugdhulpverleners, tekorten in verzorgingshuizen en de discussie rond de Achterhoekse ziekenhuizen. Het realistische beeld is dat het werken met en voor mensen een professie is die voldoening geeft, ook al kan het soms zwaar zijn. Diverse zorgaanbieders brengen dit voor het voetlicht tijdens het Achterhoekse Ontdek de Zorg-event dat op maandagavond 16 maart wordt gehouden in de DRU in Ulft. De Achterhoek timmert met dit event flink aan de weg om zorg en welzijn te promoten.

Als regio coördinator van Ontdek de Zorg in de Achterhoek is Ina Bats de verbindende schakel tussen werkgevers in de zorg en Achterhoekers die een loopbaan ambiëren in die sector. Als onderdeel van de landelijke actie van www.ontdekdezorgweek.nl maakt zij het evenement mede mogelijk met Zorg voor de Achterhoek. "Werkzoekenden kunnen zich op 16 maart oriënteren, beleven hoe het is en netwerken met misschien wel hun toekomstige collega's."

Breed aanbod
Wanneer men aan de zorg denkt, is de associatie al snel 'handen aan het bed'. Ina legt uit dat het meer is. "We spreken over zorg en welzijn, waarbij er soms verzorgers nodig zijn, maar ook ambulant begeleiders. Het is een heel brede sector met een heel divers aanbod." Tijdens het event vertellen meer dan 10 Achterhoekse werkgevers bevlogen over hun werk.
Bezoekers kunnen hun vragen kwijt en krijgen een inkijkje in het dagelijks werk en alles wat daarbij komt.

Belevingsworkshops
Een workshop is geen passieve manier van informatie opdoen, het is ervaren en meedoen. Tijdens het event worden er drie aangeboden. "Bezoekers stappen als het ware in het leven van iemand met een beperking en ervaren aan den lijve hoe dat is. Daarnaast vertellen zij-instromers in de zorg hun eigen verhaal." De derde workshop is gericht op oriëntatie op een beroepsbegeleidende leerweg. "Het is nuttig te weten hoe je kunt werken en leren tegelijkertijd, en hoe dat dan gaat met je uitkering." Het event belicht tenslotte de technologie in de zorg, zoals de toepassing van multimedia, robotica en online zorg verlenen.

Loopbaan en scholing
Tekorten in de zorg zijn er en worden vermoedelijk groter gezien de vergrijzing van de regio. Er is dan ook werk genoeg in de Achterhoek. Wat daar parallel aan loopt, is een opleiding om de beroepsvaardigheden aan te leren. "Op het event is een loopbaanbegeleider aanwezig en onderwijsorganisaties geven informatie over de soorten opleidingen en hoe je deze kunt volgen." Zo zijn er veel meer mogelijkheden dan jaren geleden om te leren naast werken, waardoor zij-instromers en herintreders een inkomen hebben en de aangeleerde kennis meteen in de praktijk kunnen brengen. "Bezoekers lopen de deur uit met een realistisch perspectief op de sector zorg en welzijn."

Interesse in zorg? Kom!
De variatie in mogelijkheden is groot en de roep om nieuw personeel evenzo. Ina Bats hoopt dat de inspirerende omgeving van de DRU Industriepark in Ulft leidt tot verbinding en inspiratie. "Ik nodig mensen uit om naar dit gratis event te komen om te ontdekken wat de zorg voor hen kan betekenen. Het zal je verrassen wat er allemaal mogelijk is", spreekt ze wervend.

Het evenement vindt plaats op 16 maart van 18.00 uur tot 21.30 uur bij het CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark.
Wie meer informatie wil of wil weten welke organisaties er allemaal komen, de routebeschrijving etc, kan kijken op de website.


www.Ontdekdezorg
Achterhoek.nl