Een rondscharrelend koppeltje patrijzen. Foto: Peter Eekelder
Een rondscharrelend koppeltje patrijzen. Foto: Peter Eekelder

Werkochtend Steenders Landschap

STEENDEREN - Het snoeien van hagen staat voor de werkochtend van Het Steenders Landschap, 14 maart, niet op het programma. Wel het knotten van zo'n twintig wilgen in het 'bosje van Kiew' (als de uiterwaarden weer droog staan) en opruimwerkzaamheden in de boomgaarden, beheerd door HSL en in het Plantenbos. Vrijwilligers, al dan niet lid van Het Steenders Landschap, kunnen zich om 8.45 uur verzamelen in de Ieskeet aan de Toldijkseweg 15. Aanmelden is niet nodig. Voor gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt gezorgd. Vanaf 12.30 uur staan soep en een borrel voor de werkers klaar in de Ieskeet.

Oproep bewoners buitengebied
De patrijspopulatie is vanaf 1990 dramatisch afgenomen. Schaalvergroting in de landbouw en daarmee een veranderend cultuurlandschap is daarvan een belangrijke oorzaak; het ontnam boerenlandvogels zoals de patrijs een geschikte broedplaats, een schuilplek en voedsel. "Hoe het met de patrijs rondom Steenderen stond, is niet bekend", vertelt René van Eijden, een van de leden van de werkgroep Patrijzen binnen Het Steenders Landschap. "Vorig jaar is begonnen met het in kaart brengen van de broedparen. In de periode van februari tot en met mei gaan de 24 patrijzentellers iedere maand op pad in hun eigen telgebied dat zo'n honderd hectare groot is. Een speaker waarop het geluid van een mannetjespatrijs wordt afgespeeld, gaat altijd mee: de vogels reageren op het geluid, beducht voor een indringer in hun territorium, en laten zich ook zien. Het resultaat: twaalf broedpaartjes. In de winter vormen de ouders samen met de jongen een klucht van soms wel veertien stuks, er is een hechte familieband. In april, mei ligt het patrijzennest vol met soms wel zestien eieren. Het zijn grondbroeders, dus eieren en kuikens lopen gevaar. Loslopende katten, een steeds groter wordend probleem, vossen, wezels en hermelijnen hebben het erop voorzien. Patrijzen nestelen bij voorkeur onder hagen of in droge slootjes. De laatste zijn er bijna niet meer, de eerste te weinig."
Nu zijn boeren wel bereid om een akkerrand in te laten zaaien met een patrijzenmengsel voor voedsel en beschutting, zoals Het Steenders Landschap vorig jaar heeft opgepakt. Het aanleggen van struweelhagen is een ander verhaal. "Daarom een oproep aan grondeigenaren en -gebruikers in het buitengebied: Het Steenders Landschap legt graag een haag aan op uw terrein. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden via 0575-451669. Telefoontjes van lezers die patrijzen hebben gezien, zijn ook welkom."


hetsteenderslandschap.nl