Herdenking bevrijding Keijenborg in de kerk

KEIJENBORG - De bevrijding van Keijenborg wordt herdacht met een herdenking op 31 maart en een concert op 5 april

Op 1 april is het 75 jaar geleden dat Keijenborg is bevrijd door de Canadezen. Deze dag is in Keijenborg toen begonnen als een zwarte, want in de nacht van 31 maart op 1 april 1945 hebben de Duitsers alle munitie verplaatst en op 1 april 's middags – net voor de bevrijding - alle munitie die opgeslagen lag in het ABTB-gebouw laten exploderen. Hierbij kwamen zes onschuldige mensen om het leven.
Dat de oorlog ook wreed is geweest in de omgeving, blijkt uit een gebeurtenis die plaatsvond op 21 maart 1945. Er viel op die dag een vliegtuigbom op een woning in de Velswijk, waarbij een vader en een dochter het leven lieten. In totaal zijn er toen dertien burgers omgekomen. Dat het in die dagen bovendien gevaarlijk was om op straat te gaan bleek op 25 maart 1945, toen een evacué die lopend richting Keijenborgse kerk ging, werd beschoten.
Dat de oorlog al vroeg in de omgeving van Keijenborg gaande was, blijkt ook uit het feit dat in de nacht van 9 op 10 augustus 1942 een Engels vliegtuig is neergehaald, waarbij de bemanning het leven liet. De bemanningsleden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Hengelo Gld.
Uit allerlei plaatsen kwamen onderduikers en evacués naar de Achterhoek; veel burgers en boeren hadden onderduikers of evacués in huis. Als dank hiervoor is er een herdenkingsplaquette geschonken aan Keijenborg. Deze is aan de kerkmuur bevestigd.
De hulp die geboden werd door burgers aan de vliegtuigbemanning werd niet door de Duitsers gewaardeerd. De hulpvaardige burgers werden opgepakt en later gefusilleerd. Negatieve uitlatingen hebben een vroegere kapelaan van Keijenborg ook zijn leven gekost. Hij werd afgevoerd naar Dachau, waar hij stierf.

Herdenking
Om dit alles niet te vergeten, is er op dinsdagavond 31 maart om 19.00 uur een herdenking in de Johannes de Doperkerk te Keijenborg. Deze herdenking zal bestaan uit teksten en gedichten en wordt opgeluisterd met toepasselijke liederen. De schutterij en het parochiekoor zullen hun medewerking verlenen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder genot van een kopje koffie. In de kerk zal een kleine tentoonstelling zijn met artikelen en foto's uit die periode.

Bevrijdingsconcert
Zondagmiddag 5 april is er om 14.30 uur een bevrijdingsconcert in de kerk, om na de herdenking met muziek de bevrijding van Keijenborg te vieren.