Oranje container niet dierdicht

Al zo'n zeven jaar gebruiken we de oranje container om ons van plastic afval (PMD) te ontdoen. Al die tijd zetten we onze containers aan de weg en werden ze in een grote auto geleegd. We keken er verder niet naar om.
Nu worden we gevraagd zelf het plasticafval weg te brengen naar een ondergrondse container. En waarom ook niet. Zo'n grote auto laten rijden is duur en ik kom geregeld in de buurt van een ondergrondse container.

Toen ik dat begin dit jaar voor het eerst deed, sprong er een muis uit mijn zak, en nog een! Thuis vond ik onderin de oranje kliko ook nog dode muizen. Huh, zit er dan een gat in mijn oranje bak?
Ja, de oranje container is niet dierdicht zoals andere kliko's. Aan de scharnierkant zit een spleet over de volle breedte en er zijn drie flinke openingen. Groot genoeg voor muizen, fretten, hermelijnen en ander kleine dieren. Die kunnen de bak wel ín, maar met die diepe gladde wand van binnen, er nooit meer uit. Ze worden aangetrokken door de geuren die nog aan het afval hangen, maar vinden er slechts een gruwelijke hongerdood.

In al die jaren hebben we met zijn allen zo vele duizenden dieren gedood. Dit kan niet de bedoeling zijn. Hoe redden we die dieren?
- Als u de ruimte heeft: zorg dat er geen dieren op de kliko kunnen klimmen via een muur, boom struik, bezemsteel.
- Gebruik een ander kliko of bak om uw PMD te bewaren tot u het wegbrengt. Eentje die wél dierdicht is.
- Maak de openingen dicht met fijn gaas of vogelschroot; gebruik in ieder geval materiaal dat knaagbestendig is. U zal de opvulling vast moeten schroeven aan de kliko. Lijmen houdt niet op het materiaal van de container. Zorg dat het deksel goed blijft sluiten.
- Een andere container van de gemeente/Circulus Berkel? Ik vrees dat de dieren daar niet op kunnen wachten.

Laten we samen zorgen voor een dierenrijk en diervriendelijk Bronckhorst.

Rik Mars,
Galgengoorweg, Vorden