Wereldkampioen Hans Hermans met zijn winnende Gloster. Foto: PR
Wereldkampioen Hans Hermans met zijn winnende Gloster. Foto: PR

Hans Hermans behaalt wereldkampioenschap met Gloster

HENGELO/PORTUGAL - Van 24 tot en met 26 januari werd in het Portugese Matosinhos (Porto) voor de 68ste keer de Mondial (wereldkampioenschappen) voor vogels georganiseerd. De Mondial is binnen de vogelwereld een gigantisch evenement waar dit jaar circa 25000 vogels te bewonderen waren van inzenders uit vele landen. Hans Hermans van vogelvereniging Exokan was met zijn Gloster kanaries één van de Nederlandse inzenders op deze Mondial.

Hans is geen onbekende in de vogelwereld, hij is al vele jaren een fanatieke kweker van diverse postuurkanarie-rassen waaronder de Gloster, Norwich, Scotch Fancy enzovoorts. Hij behaalde met zijn vogels al heel veel prijzen op diverse shows en is bovendien ook zelf keurmeester van postuurkanaries.
Vele bekers, medailles en herinneringen pronken inmiddels in zijn goedgevulde prijzenkast, echter ontbrak voor Hans Hermans nog altijd die ene prijs. Hij stak het niet onder stoelen of banken; wat zou hij graag een keer wereldkampioen worden.

Donderdag 23 januari vertrekt Hans met zijn vrouw Dory en een aantal vogelvrienden richting Portugal om de vele vogels te bewonderen, zijn eigen vogels hadden diezelfde reis al bijna een week eerder per bus afgelegd en de uitslagen van de keuring konden ieder moment online worden gezet.
Op het moment dat er in Keulen in het vliegtuig moet worden gestapt, ontvangt Hans per WhatsApp plotseling de eerste felicitaties, maar de dataverbinding wordt verbroken en het is nog een aantal uren spannend wat er nu precies aan de hand is.
In Portugal aangekomen wordt het voor Hans helemaal duidelijk, hij is wereldkampioen geworden met een stam Gloster Consort cinnamon (bruine kleur) met 362 punten, en vervolgens hoort hij ook nog dat hij brons heeft gewonnen met een enkeling Gloster Consort in dezelfde kleur met 92 punten.

Bij thuiskomst op zondag 26 januari wacht Hans opnieuw een verassing. Buren, familie en bekenden hebben de tuin prachtig versierd en geven daarmee blijk van waardering voor het behaalde wereldkampioenschap. Hans Hermans kan hiermee terugkijken op een geweldige reis naar Portugal, maar vooral terugkijken op dat ene moment: hij mag zich wereldkampioen noemen.