De veegmachine is toe aan de laatste bladronde van het seizoen. Foto: Luuk Stam
De veegmachine is toe aan de laatste bladronde van het seizoen. Foto: Luuk Stam

Een rondje
veegmachine: 'Prachtig werk!'

De veegmachine van de gemeente Bronckhorst gaat dagelijks de straat op. Correspondent Luuk Stam schreef er een column over en kreeg een uitnodiging om een ronde mee te rijden.

HENGELO – Als bijrijder van een veegmachine stap je links in. Logisch, want aan de rechterkant – de plek om alles in de gaten te houden – zit de 'veegmachineman'. Zo heette mijn column in november vorig jaar. Ik schreef erin dat veegmachineman het allereerste was dat ik ooit in mijn leven wilde worden. Op deze maandagochtend mag ik het voor het eerst een beetje zijn.

Door Luuk Stam

De echte veegmachineman heet Nick Arends. Drie dagen in de week bestuurt de 43-jarige Hengeloër deze wagen namens de gemeente Bronckhorst. De andere twee dagen neemt een collega deze taak op zich. Op het hoogtepunt van het bladseizoen in oktober en november doet Arends dit werk iedere dag. Deze week staat in Hengelo de laatste bladronde van het seizoen op het programma.

Op het eerste oog lijken de straten dan ook al vrij schoon, maar wie goed kijkt, ziet in de goten hier en daar toch nog flink wat bladresten liggen. Mannen met bladblazers gaan voor de wagen uit om perken en opritten bladvrij te maken. Zij blazen alles op de straat. Aan de veegwagen de taak om die straat vervolgens schoon achter te laten.

Terwijl we de Middenweg een stukje schoner vegen, vertelt Arends over zijn werk. Zes keer per jaar gaat hij de hele gemeente rond. Het vegen gaat met 6 kilometer per uur. "Je kunt wel sneller, maar dan blijft de helft liggen", vertelt hij. "Dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. En als je niet te veel opstoppingen hebt, kun je nog wel heel wat doen op zo'n dag."

'Als je een

straat gehad

hebt, kom je

daar over een

week of zeven

weer terug'

Zo gaat het straat voor straat voor straat de hele gemeente door. "In een normaal seizoen ben je met één ronde in Hengelo een week bezig", klinkt het. "In Zelhem en Vorden ook. Een dorp als Wichmond, daar ben je in een dag klaar. En Keijenborg kun je ook net binnen een dag redden, als alles een beetje meezit. Met al dat blad is Bronckhorst best groot."

Ook in de maanden dat er geen blad ligt, gaat de veegmachineman rond. In de zomer vormt onkruid de grootste uitdaging. Daarvoor is de wagen uitgerust met een speciale staalborstel. Die is vandaag niet nodig. Of hij in januari nog veel vuurwerkresten tegenkomt? "Weinig", zegt Arends. "De kinderen kunnen het afval inleveren. Daardoor valt het heel erg mee."

Omdat de veegmachine met water werkt, kan Arends niet rond als het vriest. "Dan schuift het hele schema op", geeft hij aan. "Dat is soms wel lastig, maar nu het zo'n zachte winter is, hebben we daar geen last van en kunnen we continu door. Als je een straat gehad hebt, kom je daar over een week of zeven weer terug. En ik ken zo onderhand de plekken waar vaak veel blad ligt. Als we 's middags een keer tijd over hebben, ga ik daar nog een keer extra heen."

Voordat de Hengeloër hier enkele jaren geleden mee begon, was hij fulltime vrachtwagenchauffeur. Hij zag zijn kinderen alleen in het weekend. Nu eet hij elke avond thuis. En dan heeft hij ook nog de baan die deze verslaggever als kind wilde hebben. Arends moet lachen. "Het kan nog!", reageert hij. "Zelf had ik dat vroeger dus totaal niet. Ik wilde altijd vrachtwagenchauffeur worden. Nu ik dit eenmaal doe, vind ik het wel prachtig werk!"

'Met één

ronde in

Hengelo ben je

een week

bezig'

In mijn column schreef ik dat het werk van veegmachineman in mijn ogen vol mooie aspecten zat. Zo moest je vanuit die imposante cabine een prachtige blik op het leven hebben. Deze maandag kan ik zelf ervaren dat dit klopt. "Al moet je wel ogen voor en achter hebben", zegt Arends. "Mensen denken er vaak nog snel even langs te gaan. Rustig blijven en goed om je heen kijken, dat is het belangrijkst."

Ook schreef ik in mijn column dat het niet anders kon dan dat het een ongelofelijke voldoening moest geven om een straat vol bladeren in te rijden en die als een schone laan weer achter te laten. Als we de Middenweg voor de tweede keer in rijden om de andere kant van de weg te vegen, valt het verschil pas echt op. "Dat is de bedoeling ook", zegt Arends. "En dat maakt dit ook mooi om te doen. Je hebt eer van je werk."

De veegmachine is toe aan de laatste bladronde van het seizoen. Foto: Luuk Stam