Gemeente Bronckhorst laat Energie Coöperatie Vorden in de kou staan

Een prachtig burgerinitiatief leidde enkele jaren terug tot de oprichting van Energie Coöperatie Vorden. Toen ik hiervan hoorde heb ik mij aangemeld als lid omdat ik overtuigd was dat er een verandering moet komen in ons gebruik van fossiele brandstof en dat we duurzamer met onze grondstoffen om moeten gaan.

Vanaf het begin heb ik met grote belangstelling en vol verwachting de inspanning van het bestuur van mijn coöperatie gevolgd in de hoop dat er stappen zouden kunnen worden gezet. Ik hoorde van de moeilijke start en vooral van de moeizame medewerking van de Gemeente Bronckhorst om tot concrete actie te kunnen overgaan. Uiteindelijk was de gemeente bereid 250 euro beschikbaar te stellen om bij te dragen in de aanloopkosten.

Het bestuur zat niet stil en na vele overleggen met ondernemers om grootschalig zonnepanelen te plaatsen en het werven van leden om voldoende draagkracht te hebben, werd bij de Gemeente Bronckhorst een eerste plan ingediend. Dit eerste plan bestond uit het plaatsen van 1000 zonnepanelen bij bedrijven en voorzag in de afname van deze groene energie voor 80 huishoudens in Vorden. Een ambitieus maar ook realistisch plan waarvoor cruciaal was dat de Gemeente Bronckhorst een gemeente garantie voor de financiering moest geven om het plan financieel haalbaar te maken.

De verbazing was groot toen onze eigen gemeente dit verzoek niet honoreerde, ik begreep er niets van dat mijn eigen gemeente ons zo in de kou liet staan. Een gemeente die in 2030 100 procent schone energieopwekking wil en 45 procent besparen op energieverbruik, laat een burgerinitiatief om hier aan bij te dragen op deze wijze stranden.

In het Duurzaam Doe-Boek van Bronckhorst staat de Routekaart Bronckhorst Energieneutraal, voor 2021 moet er een 'Warmtevisie' zijn. De gemeente schrijft in haar boek, wanneer een dorp of buurt hiermee aan de slag wil, de gemeente dit zal ondersteunen. Hoe kan het dan dat Energie Coöperatie Vorden geen echte actieve medewerking heeft ervaren.

Uit nood klopt onze energiecoöperatie nu aan bij een zustercoöperatie in Zutphen waar wel een actieve medewerking van de gemeente werd verkregen, ik vind dit nog steeds een gemiste kans voor onze gemeente.

Dries Kasper
Het Wiemelink 7
7251 CW Vorden