Gert Kottier bij de kerkbank die nu in Den Ham fungeert als 'erfafscheiding' en als rustpunt. Foto: Familie Kottier

Gert Kottier bij de kerkbank die nu in Den Ham fungeert als 'erfafscheiding' en als rustpunt. Foto: Familie Kottier

Even bijkomen op oude Vordense kerkbank

Rustpunt voor wandelaars en fietsers in Overijssels brinkdorp De Ham

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Een onverwacht tweede leven voor twee van de kerkbanken uit de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Zutphenseweg in Vorden. Een van de 5,5 meter lange banken staat in de ontvangstruimte van een grafisch productie- en reclamebedrijf. Ook op de andere kan nog steeds gezeten worden, maar dan in een voortuin in het Overijsselse brinkdorp De Ham in de gemeente Twenterand. Voor de woning van de familie Kottier aan de vernieuwde Smitstraat, waar wandelaars en fietsers er een rustpunt aan hebben.

De Protestantse Gemeente Vorden had de banken niet meer nodig sinds het gebouw aan de eredienst werd onttrokken. Daar kwamen Gert en Hennie Kottier, die beiden actief verbonden zijn aan de Protestantse Gemeente in het bijna zesduizend inwoners tellende dorp, bij toeval achter via een vriendin van een vriendin van Hennie in Vorden. Die had een 2,5 meter bank uit de kerk bij haar thuis. Ze had er eigenlijk geen goede plek voor en vroeg aan Gert en Hennie of zij soms belangstelling voor hadden.
Dat hadden ze wel. Het Twentse echtpaar wilde de bank in de achtertuin zetten. Toen onverwachts de heg uit de voortuin ging, kregen ze een nog leuker idee: om de bank aan de weg te plaatsen voor algemeen gebruik. Maar toen ze de bank gingen bekijken vertelde hun vriendin dat haar schoondochter de bank graag wilde hebben om in de keuken te zetten.

Erfafscheiding
Voor Gert en Hennie waren er nog wel banken van 5,5 meter. Erg lang, maar dat paste precies tussen het pad naar de voordeur en het pad naar de achterkant. “Omdat de heg op de erfafscheiding naar onze nieuw ingerichte straat door de droogte in de afgelopen jaren grotendeels dood was gegaan kwamen we op het idee de bank langs de weg te plaatsen. Een mooie erfafscheiding dachten we”, vertelt Gert die als freelance administrateur zijn brood verdient.
Het vervoer kostte meer moeite, maar omdat zo'n lange bank unieker is hadden ze het er graag voor over. En nu zorgt de bank waarop op 22 oktober 2017 voor het laatst gelovigen hun psalmen zongen en gebeden zegden in De Ham voor veel bekijks. “Dat is toch mooi. Kunnen de mensen die wandelend of fietsend langskomen mooi even gaan zitten en uitrusten. Ruimte genoeg. Zeker nu in coronatijd. Je kunt ruim op 1,5 meter uit elkaar gaan zitten: de bank is coronaproof.” zegt Gert lachend. Via Facebook laten Gert en Hennie zelfs weten er ook geen enkel probleem mee te hebben een kop koffie te zetten voor wie op het gevaarte plaatsneemt.

Advies
Vorig jaar besloten de Kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Vorden het voormalige kerkgebouw, dat drie jaar geleden aan de eredienst werd onttrokken niet te verkopen, maar te verhuren. Dat gebeurde eerder al met Het Achterhuis dat sinds 2018 wordt gebruikt door Ruiterkamp Uitvaartverzorging.

“Na een jaar met enkele serieuze en minder serieuze kandidaten die toch weer afhaakten, hebben we besloten om eerst iets aan het gebouw op te knappen en te vernieuwen. Als kerkrentmeesters hebben we advies gevraagd bij de Stichting Kerkelijk Waardebeheer. De stichting adviseert in herbestemming van kerkelijk vastgoed. Deze professionals hebben kennis van vastgoed, maar ook van de kerkelijke realiteit. In de afgelopen maanden hebben we de de kerkbanken eruit gehaald en binnenkort zal de vloer worden geëgaliseerd. Voor het orgel proberen we nog een passende herbestemming te vinden”, zegt Gerhard Krajenbrink namens het College van Kerkrentmeesters.

Honderd
Het merendeel van de bijna dertig kleine kerkbanken is naar Kringloopwinkel De Werf gegaan. De elf overgebleven banken van vijfenhalve meter zijn opgeslagen in een voormalige landbouwschuur in Vorden. Als laatste worden binnenkort de zes banken van drie meter die op de zolder bij het orgel staan uit de kerkzaal verwijderd.

De lange banken zijn te koop voor honderd euro per stuk. Die van drie meter kosten iets minder. Wie er belangstelling voor heeft kan contact opnemen met Gerhard Krajenbrink, tel. 0575 553424, e-mail gerhardkrajenbrink@gmail.com.