Achterkamer- politiek

HENGELO/BRONCKHORST - Aansluitend op de ingezonden brief van D66 in het Contact van 3 november jongstleden voelen wij ons, als Projectgroep, omwonenden van het beoogde ‘Treehouse Resort’, genoodzaakt u als inwoner te informeren over de dubbele moraal van het Bronckhorster gemeentebestuur.

Vanaf begin 2016 zijn alle gemeenteraadsfracties nauw betrokken bij de zorgen en bezwaren omtrent het Treehouse Resort. Een onomkeerbare ontwikkeling die voorziet in realisatie van enorme bouwwerken met een hoogte van ruim vijftien meter, midden in natuurlijk gebied. De huidige coalitiepartijen Gemeentebelangen Bronckhorst en GroenLinks hebben, destijds vanuit de oppositie, fel gereageerd op deze ontwikkeling.
Zeer opmerkelijk is het dan ook dat verantwoordelijk wethouder Hofman deze ontwikkeling nu, in tegenstelling tot de ideologie van zijn partij GroenLinks, maximaal ondersteunt. Dit ondanks meerdere sterke inhoudelijke tegenargumenten. Wellicht is één en ander te verklaren door politieke belangen en mogelijke afspraken tijdens het vormen van de coalitie en helaas niet door inhoudelijke argumenten en geldende beleidskaders. Ook voor Gemeentebelangen Bronckhorst geldt deze dubbele moraal. Anders dan dat zij zich profileren, er te zijn als partij voor de inwoners, kiezen ook zij voor deze projectontwikkeling en kapitalisme. Dit zonder enig draagvlak vanuit de omgeving, juist één van de belangrijkste speerpunten uit hun verkiezingsprogramma.

Toezeggingen
Meermaals wordt er door de initiatiefnemer zelf, door zijn eigen partij VVD, alsook door de fractie van GroenLinks gerefereerd aan bepaalde medewerkingen die de initiatiefnemer door het gemeentebestuur, op voorhand, zijn toegezegd. Ondanks dat de fractievoorzitter van GroenLinks, in een persoonlijk gesprek, zelfs nadrukkelijk bevestigde te worstelen met deze toezeggingen, blijft GroenLinks wethouder Hofman deze toezeggingen juist met klem ontkennen.

Besluitvorming
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 oktober jongstleden hebben de partijen CDA, PvdA en D66, helaas tevergeefs, getracht om met zeer degelijke onderbouwing en steekhoudende argumenten, de vestiging van het Treehouse Resort te voorkomen.
VVD stemde, in lijn met hun gedachtengoed en relatie met de initiatiefnemer, voor het Treehouse Resort. Bijzonder is wel dat er zelfs een uitspraak van de Raad van State werd aangehaald om te rechtvaardigen dat één van de VVD-raadsleden, met ook persoonlijke belangen, er zelfs niet voor schroomde om mee te stemmen voor de goedkeuring van het Treehouse Resort.
Het betoog van Gemeentebelangen Bronckhorst en GroenLinks was er uitsluitend op gericht om alle inhoudelijke tegenargumenten op subjectieve wijze van tafel te vegen. De dubbele moraal van de coalitie voerde ook in deze raadsvergadering de boventoon.

Kort samengevat
De achterkamerpolitiek in Bronckhorst zet inwoners buitenspel. Voor inhoudelijke publicaties en de openbare vergaderingen op 8 en 29 oktober jongstleden wordt verwezen naar www.bronckhorst.nl

De Projectgroep, omwonenden van het beoogde ‘Treehouse Resort' Hengelo