Afbeelding

Geen mega hoge windmolens a.u.b.

Open brief aan alle raadsleden van Bronckhorst:

In oktober vorig jaar heeft een breed protest onder de inwoners van Bronckhorst ervoor gezorgd dat uw raad besloot om vóór 2022 geen beleidsregels en kaders op te stellen voor het plaatsen van 12 mega hoge windmolens. Op 29 oktober aanstaande vergadert u toch weer hierover. Zorg dat de gemeente zich aan haar afspraken houdt: Geen beleidsregels en kaders voor grote windmolens tot 2022.

Eigen besluit naleven
Letterlijk staat in amendement 7-3 van 31 oktober 2019 dat besloten wordt dat de gemeente de beleidsregels en kaders voor grote windmolens vanaf 25 meter zal opschorten tot 2022. U heeft daarmee niet alleen een raadsbesluit genomen, maar ook een belofte gedaan aan de bevolking. Om de eigen besluiten na te leven, daar is een rechte rug voor nodig. Helaas gaat het College haar eigen gang. Want zij wil nu toch, tegen de afspraken in, regels voor het plaatsen van megahoge windturbines vaststellen in de loop van het jaar. Ga hier niet mee akkoord!

Frame moet herdefinieerd worden
Het 'frame' dat neergezet wordt om nu toch tot het maken van regels over te gaan is een dwangbuis. Energieneutraal in 2030 is geen ambitie, geen streven, maar een keihard doel dat de gemeente zichzelf oplegt. “Het gaat pijn doen”, zegt wethouder Hofman. Maar waarom dat geweld, waarom die pijn? Laat een Energieneutraal 2030 weer een ambitie zijn en niet een doel dat alle middelen heiligt. Het klimaatakkoord noemt 2050. Haastige spoed is zelden goed.

Windmolens voor Microsoft
Nu er op verschillende plaatsen parken met megahoge windmolens zijn gerealiseerd, wordt duidelijk welke miskleunen er worden gemaakt. Windmolens in de Wieringermeer leveren geen energie aan 370.000 huishoudens, maar aan het Amerikaanse Microsoft. Arjan Lubach heeft hier op 11 oktober jongstleden een uitzending aan gewijd. Het probleem is dat grondeigenaren en projectontwikkelaars er met de door de belastingbetaler opgebrachte subsidies en winsten vandoor gaan. De burger blijft achter met de bekende lasten: landschaps- en natuur aantasting, overlast door geluid en slagschaduwen waardoor gezondheidsklachten kunnen optreden, en waardedaling van de woningen. De oplossing is dan Participatie.

Voor Participatie is een wet nodig.
Maar kan de gemeente Participatie afdwingen? Nee, is het antwoord van de onderzoekers van de Noordelijke Rekenkamer. Zij concluderen dat er een wetswijziging nodig is om provincies en gemeenten instrumenten te geven om financiële participatie af te dwingen. Want de overheid gaat alleen over de ruimtelijke regels. Maar het kan toch niet zo zijn dat grondbezitter en projectontwikkelaar miljoenen aan belastinggeld opstrijken en dat de buren in de verre omsteek met de overlast en de waardevermindering van hun woningen zitten? Wacht deze wet af, want anders is Participatie een wassen neus.

Daarom willen wij u nogmaals verzoeken om u aan uw woord te houden en tot 2022 geen beleidsregels en kaders voor grote windmolens vanaf 25 meter vast te stellen.


Bronckhhorst Windturbinevrij (windturbinevrij.nl)