De vredesvlam in Hengelo. Foto: Werkgroep WPF-Bronckhorst
De vredesvlam in Hengelo. Foto: Werkgroep WPF-Bronckhorst

Virtueel aandacht voor vrede in de vredesweek

Virtuele vredes-wandeling start op 21 september

BRONCKHORST – In de week van 21 tot 29 september is de Wereld Vredesweek. Dit jaar wordt een virtuele vredeswandeling rond de wereld georganiseerd. Ook de vredeswerkgroep in Hengelo wil hier aandacht aan schenken. Daar staat sinds 2017 een Wereld Vredes Vlam (WPF) op het plein bij de Remigiuskerk.

Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Truus Teunissen, Monique Schieman en Toos Bijenhof vormen de werkgroep, die graag iedereen, en zeker ook de kinderen, wil laten weten waar deze vlam symbool voor staat, namelijk voor bewustwording dat vrede niet vanzelf gaat.

De spreuk op de steen:
Een vlam
Een droom
Samen leven in vrede is onze wens

“Een actuele wens. Oorlogen, opstanden en demonstraties vol tegenstellingen, rollen dagelijks via social media en tv aan ons voorbij”, weten de vrouwen. “Wij maken ons, net als veel mensen, zorgen. We kunnen neerslachtig worden of ons erbij neerleggen. WPF wil daar iets positiefs tegenover zetten.”
Er is in deze tijd wereldwijd veel onvrede te bemerken, ook in Nederland. “Mensen, ook onze jonge kinderen, krijgen zo vaak te maken met onrust en agressie, in het groot en het klein. Nu wij ook nog allemaal worstelen met een virus dat zo moeilijk te temmen is, wordt er van iedereen veel gevraagd.”
De kop in het zand steken helpt niet, maar wat dan wel? “Voor verandering richting vrede, ook dichtbij huis, is het nodig dat we ons bewust worden en blijven, dat echte vrede tot stand komt door ons eigen handelen en denken.”

Het WPF-monument is een symbool voor iedereen, bedoeld om mensen alert te houden en de eigen inzet voor de vrede niet laten versloffen. “Iedere keer dat je langs de vlam komt kun je even denken: vrede is een basisbehoefte van ons allemaal, wat doe ik er aan? Wat draag ik daar aan bij? Het gaat niet vanzelf. We willen mensen bewust maken en ook wakker houden met deze altijd brandende vredesvlam in Hengelo.”

Dichtbij huis
“Wat geef jij jouw kinderen mee? Naar welke programma's mogen jouw kinderen op social media en op tv kijken? Natuur programma's? Spelletjes? Vechtfilms? Martin Luther King zei eens: Als mensen niets doen, kunnen de kwade krachten ongehinderd hun gang gaan. Daarom denkt de werkgroep dat er mensen zijn die zich ook zorgen maken over speelfilms en games met veel geweld. Kinderen zien dat op de computer, maar het is niet duidelijk voor ze wat de gevolgen zijn en hoeveel leed zoiets kan veroorzaken.
Als voorbeeld noemen ze een voorval van jaren geleden waar een 12-jarig kind in Amerika vrijwel zijn halve klas vermoorde met het geweer van zijn vader. Na een uitgebreid psychologisch onderzoek van deze jongen bleek dat hij verbaasd was dat de klas na afloop van zijn actie niet gewoon weer opstond en verder ging met spelen. De gevolgen van zijn daad had hij nooit op een film gezien, maar die films hadden hem wel tot zijn daad gebracht. “We willen allemaal vrede maar ondertussen accepteren wij ieder schot op internet en TV.”

Vrede in Hengelo
De werkgroepsleden blijven zich inzetten, naar elkaar luisteren zonder (voor-)oordelen, om zo voor vrede te kunnen zorgen in hun eigen omgeving, in hun dorp. “Wij mogen onze ogen niet sluiten voor zaken die we zien of opmerken, die niet door de beugel kunnen. Jongeren die dachten dat het leuk is een hakenkruis te maken in het 'Vier Op Een Rij' bordspel dat in ons dorp staat, werden daar op aangesproken. Daar ligt immers een grens. Daarom is het zo belangrijk dat ook (groot-)ouders, school, omgeving en de sportverenigingen hun verantwoordelijkheid blijven nemen.” Het lesprogramma 'Lopend Vuurtje' is er voor de scholen.

In deze coronatijd is aandacht voor elkaar. Een boodschap voor een ander doen, een kop koffie maken voor een buurtgenoot die het moeilijk heeft of eenzaam is. “Samen kunnen wij ervoor zorgen dat er meer vrede komt. Die weg begint toch echt altijd bij jezelf”, besluit de vredeswerkgroep WPF Bronckhorst. “Voor al dit soort gedachten staat de vlam symbool. We willen deze boodschap graag vooral in de Wereld Vredesweek aan iedereen meegeven!”

In deze vredesweek kan iedereen, jong en oud, een virtuele vredeswandeling maken. De actie start op 21 september, Wereld Vredesdag. Dan is de werkgroep aanwezig op basisschool De Leer in Hengelo.
Hoe gaat dat in zijn werk? Teken je voeten op papier, schrijf daar een vredeswens bij en versier je tekening met vrolijke kleuren. Maak daar dan een foto van met je mobieltje en stuur die op naar info@worldpeaceflame.co.uk waarmee ook jij virtueel rond de wereld loopt.


Reageren? wpfbronckhorst@gmail.com

www.wpfbronckhorst.nl