Vanwege de coronamaatregelen was de ceremonie wat 'afstandelijk', maar dacht mocht niets afdoen aan de oprechtheid van de waardering. Foto's: Arno Wolsink
Vanwege de coronamaatregelen was de ceremonie wat 'afstandelijk', maar dacht mocht niets afdoen aan de oprechtheid van de waardering. Foto's: Arno Wolsink

Lintjesregen daalt neer in kleine buitjes

HENGELO - Op het gemeentehuis van Bronckhorst was het vrijdag eindelijk tijd voor de lintjesregen, maar die viel wel in kleine buitjes. De gedecoreerden en hun naasten werden met niet meer dan twee tegelijk ontvangen, en de groepen werden verdeeld over verschillende momenten, zodat het de hele dag lintjes bleef regenen. Een verrassing was het deze keer niet meer, want de burgemeester had de gedecoreerden eerder al van het heuglijke nieuws op de hoogte gebracht.

Door Annabel van den Berg

Op vrijdag stroomt de zaal vol met mooi aangeklede mensen die blij zijn dat de feestelijke uitreiking toch nog op het gemeentehuis kan worden gehouden. Vooraan worden de gedecoreerden neergezet naast een familielid. De burgemeester staat anderhalve meter voor hen en vertelt aan iedereen in de zaal waarom ze de onderscheiding verdienen. In de zaal wordt geknikt en gelachen als de burgemeester dingen over hen vertelt die de aanwezigen herkennen.

De eerste twee van de dag zijn Ria van Vleuten-Mocking en Rinus Ilbrink. Mevrouw Van Vleuten-Mocking wordt geprezen voor onder meer haar inzet voor de parochie Twaalf Apostelen in Kranenburg en Rinus Ilbrink vanwege zijn inspanningen voor de Vereniging Oud Vorden.

Na de toespraak van de burgemeester wordt het lintje opgespeld door een familielid. Normaal gesproken wordt dit gedaan door de burgemeester zelf, maar vanwege de anderhalve-meter-regel is dit niet mogelijk. Het is toch een ontroerend moment waarna in de zaal een groot applaus klinkt. Na het overhandigen van een bloemetje wordt iedereen de zaal weer uitgeleid zodat de volgende twee ontvangers binnen kunnen komen.

Ceremonie
Vanwege de corona-maatregelen kon de ceremonie in eerste instantie niet doorgaan. De gedecoreerden werden toen gebeld met het nieuws dat hen een koninklijke onderscheiding was toegekend. Toen de maatregelen versoepeld werden besloot de gemeente om alsnog een feestelijke bijeenkomst te houden. “Het is anders dan normaal”, zegt Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst. “De gedecoreerden weten al dat ze een lintje hebben, het verrassingseffect is eraf. Maar dat het minder spontaan is betekent niet dat het minder gemeend is.”

Dick Bulten (1945) uit Zelhem, bevordering van Lid tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
In 2009 werd Dick Bulten benoemd tot Lid, nu wordt hij bevorderd tot Ridder voor zijn 40 jaar vrijwilligerswerk in de enduro, motorsport en fietscross. Vanaf 2009 tot heden heeft hij zich onafgebroken ingezet voor de ZAMC met als hoogtepunt de WK Trial in Zelhem in 2019.

Frank Van Setten (1953) uit Vorden, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Frank van Setten zet/zette zich onder meer in voor: Commissie van Advies Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (voorzitter), St. Veiligheid en Vakmanschap Railvervoer (voorzitter), St. Oranjevereniging Vorden en St. Poort van Bronckhorst (burgerinitiatief om het stationsgebouw Vorden een herbestemming te geven).

Gerrit Jan Vliem (1964) uit Zelhem, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Gerrit Jan Vliem is mede-oprichter van survivalvereniging Jan in ’t Touw. Hij verzorgt trainingen en ondersteunt vele activiteiten gerelateerd aan de survivalsport. Denk aan de door crowdfunding gerealiseerde aankoop van de trainingslocatie en organiseren van hindernisbanen op evenementen als: Mañana Mañana, Zwarte Cross en Zomer in Gelderland. Verder is hij voorzitter van Touwtrekvereniging Vorden en penningmeester van de Nederlandse Touwtrekbond Secretariaat Gewest Oost.

Hans Joling (1958) uit Baak, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Hans Joling zet/zette zich onder meer in voor: onderhoud Baakse Bossen; St. Concordia (bestuurslid en beheer en onderhoud gebouw), Voetbalvereniging Baakse Boys en Voetbalvereniging Drempt Vooruit (jeugdleider) en St. Kermis en Oranje Stichting Baak.

Rinus Ilbrink (1949) uit Vorden, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Rinus Ilbrink zet/zette zich onder meer in voor: Kerkblad Prot. Gemeente Vorden (eindredactie), Vereniging Oud Vorden (bestuurslid), Vordens Tennis Park (parkbeheerder), Biljartvereniging (wedstrijdleider), Hengelsportvereniging De Snoekbaars (bestuurslid), St. Cultuurfonds Vorden (vrijwilliger), Veilingcommissie (penningmeester).

Ria van Vleuten-Mocking (1948) uit Vorden, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Ria van Vleuten zet/zette zich onder meer in voor: Wereldwinkel (vrijwilliger), Zwerfvuildag Vorden en praatgroep Milieu (coördinator), parochie Twaalf Apostelen (rechterhand kerkhofbeheerder Kranenburg en administratie).

Hans Meijer (1956) uit Hengelo, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Hans Meijer heeft zich 41 jaar ingezet als bestuurslid en voor de wedstrijdcommissie van de Hengelose Hengelsportvereniging.

Wim Bijenhof (1944) uit Vorden, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Wim Bijenhof was vanaf 1970 brandweervrijwilliger/allround manschap en bevelvoerder brand en hulpverlening. Vanaf 2005 is hij aangesteld als niet repressief vrijwilliger en houdt hij zich o.a. bezig met de bluswatervoorziening en beheer van de kantine en instructieruimte. Ook zit hij in de activiteitencommissie. Verder deed hij van 2005 tot 2010 de ledenadministratie van de personeelsvereniging.

Dick Bulten.
Hans Meijer.
Gerrit Jan Vliem.
Hans Joling.
Frank van Setten.
Ria van Vleuten-Mocking.
Wim Bijenhof.
Rinus Ilbrink.