Joey den Besten. Foto: Henk Teerink
Joey den Besten. Foto: Henk Teerink

KNMV-trainingsdag TT Circuit met streekgenoten

BRONCKHORST/ASSEN - Op het TT Circuit Assen vond woensdag 1 juli de KNMV-trainingsdag plaats. Kwamen er onlangs tijdens de eerste editie alleen de internationale coureurs in actie, dit keer was de groep aanzienlijk groter. Binnenkort gaan de eerste races sinds de uitbraak van het coronavirus weer van start; zo worden op zaterdag 11 juli de eerste OW Cup races verreden, staan op zondag 19 juli de eerste races van het MotoGP wereldkampioenschap op de kalender en kunnen ook de coureurs uit het WK Superbike, IDM en het British Superbike Championship binnenkort weer aan de bak.

Om de coureurs voor aanvang van het seizoen nog de nodige testkilometers te laten maken hield de KNMV onder leiding van Barry Veneman afgelopen woensdag voor de tweede keer in korte tijd een KNMV-trainingsdag op het TT Circuit. Terwijl het afgelopen woensdag in grote delen van het land regelmatig regende, bleef het in Assen, op een klein buitje in de vroege ochtend na, de gehele dag droog en kon er naar hartenlust en volop getraind worden.

De opkomst was groot met coureurs in diverse klassen, kampioenschappen en van alle niveaus. De groepen waren verdeeld in de classics, zijspannen, supersport 300 en de supersport 600 / superbikes. Zo was er een flink aantal Achterhoekers en Hamove-leden, die deelnamen aan de trainingen. Joey den Besten en Thijs Peeters uit Borculo, Jolanda van Westerns Halle en het Hengelose Performance Racing was er met Jorn Hamberg, Ilja Caljouw en Virgil Amber Bloemhard. Naast deze leden van de Hamove kwamen ook Scott Deroue en Victor Steeman uit voor de motorclub uit het Gelderse Hengelo. Sommige rijders moesten nog wat wennen omdat ze een lange tijd niet meer hadden gereden. De meeste rijders hadden een paar dagen in het voorjaar voordat het coronavirus uitbrak gereden in Spanje. Daarna hadden de meeste rijders zoals den Besten en het team Performance Racing geen meter meer gereden.

De heren en dames kregen vijf sessies van elk 20 minuten om hun gevoel weer terug te krijgen. Naast het ritme moest er ook aan machines gewerkt worden voor de verschillende afstellingen. Den Besten bouwde, evenals Peeters, alles rustig op en kwam na elke training iets sterker voor de dag. Datzelfde gold ook voor de andere deelnemers. Jorn Hamberg liet weten dat hij nog niet tevreden was maar dat er nog een aantal trainingsdagen voor de deur staan. Die geluiden kwamen ook van zijn teamgenoten Ilja Caljouw en Virgil Amber Bloemhard.

Zaterdag 11 juli staan Victor Steeman, Thijs Peeters en Jolanda van Westrenen aan de start van de OW Cup races die gereden worden op het TT Circuit Assen. Scott Deroue zal een paar weken later uitkomen in het WK Supersport 300.

Alle rijders waren de KNMV dankbaar voor de tweede testdag die er voor hun georganiseerd was. Zelfs Moto2-rijders en het duo Streuer/De Haas maakten de nodige kilometers voor aanvang van hun seizoen. De races zijn overigens voorlopig niet voor publiek toegankelijk vanwege de corona-perikelen.