Een deel van de betrokkenen bij de organisatie van de startmanifestatie en de brunch. Vierde van rechts Bart Kiers. Foto: PR
Een deel van de betrokkenen bij de organisatie van de startmanifestatie en de brunch. Vierde van rechts Bart Kiers. Foto: PR

Brunch en festival bij start-manifestatie 75 jaar Vrede en Vrijheid

DINXPERLO/ACHTERHOEK - De viering van 75 jaar Vrede en Vrijheid omvat een programma van meer dan 150 activiteiten, verspreid over de Achterhoek en het aangrenzende Duitsland, in de periode van 29 maart tot en met 31 mei. De start is op zondag 29 maart met een dag vol activiteiten onder de noemer Grenszland, beginnend om 11.00 uur met een brunch voor 700 mensen op de grens in Dinxperlo. De slotmanifestatie is op zondag 31 mei in Doetinchem, met een bloemenregen en vele (gevouwen) kraanvogels die gaan vliegen.

Door Lydia ter Welle

Acht gemeenten in de Achterhoek en acht uit het aangrenzende Duitsland vieren samen 75 jaar Vrede en Vrijheid. Op zondag 29 maart begint het allemaal in Dinxperlo, met een brunch, een korte presentatie van de activiteiten in de deelnemende gemeenten, de opening van de tentoonstelling Sporen van de Vrijheid in het Grenslandmuseum, en vanaf 17.00 uur een klein, gratis toegankelijk festival op vijf podia, met muziek, theater en kindervertier. Het geheel wordt 's avonds om tien uur afgesloten met een optreden van Boh Foi Toch.

Brunch
Om elf uur is de opening, als 700 mensen kunnen aanschuiven voor een brunch. De brunch wordt verzorgd onder auspiciën van het Ondernemersfonds Dinxperlo door een groep Dinxperlose en Suderwickse ondernemers. Estinea, Oranjevereniging VVNF en Figulus Welzijn leveren vrijwilligers. Gerrit van Veen: "Honderd plekken zijn al gereserveerd voor genodigden; de overige 600 plekken kunnen worden gereserveerd door - vanaf woensdag 11 maart - een placemat te kopen bij Jumbo Arentz (Heelweg 73), bakker Heijerman (Markt 1/5), bakkerij Docus van der Zande (Hogestraat 50), bakkerij Van den Dobbelsteen (Kerkstraat 7), bakkerij Gerads (Sporkerstrasse 10b) of Gildhuisbrot (Heelweg 36). De placemat en dus de deelname aan de brunch kost per persoon drie euro. En hierbij geldt: op is op. Meer plekken realiseren kan niet."

Gezellig sfeertje
De brunch vindt plaats op straat, nabij de voormalige gebouwen van de Metaalgaasweverij aan de Anholtswewg. Bart Kiers, namens de organisatie van Grenszland verantwoordelijk voor de organisatie van het festival van deze startmanifestatie, vertelt: "De straat wordt helemaal afgezet en overdekt. We gaan een gezellig familiefestivalsfeertje creëren: tapijten op de grond, leuke aankleding." Regen kan dus geen spelbreker zijn. Gerrit van Veen: "En de temperatuur ook niet: tegen kou kun je je kleden. Het enige dat roet in het eten kan gooien, zou een fikse storm zijn. Of - hoe vervelend ik het ook vind om te noemen - het coronavirus. Mocht de brunch onverhoopt niet door kunnen gaan, dan hebben de mensen wel een leuke placemat. Geld teruggeven zit er niet in, maar we beloven dat we het geld dat de verkoop van de placemats oplevert, dan zullen gebruiken voor een andere activiteit, bijvoorbeeld op de afsluitingsmanifestatie op 31 mei."

Festival
Bart Kiers over het festivalprogramma van 29 maart: "Er zijn veel leuke optredens te verwachten, van vijf bands, waaronder een leuke band met leden uit zowel Nederland als Duitsland. Verder treedt VJ Lady Virea uit Dinxperlo op, en zo zijn er heel veel leuke programma-onderdelen. Alle gemeenten krijgen in een presentatie van 20 minuten de kans om te laten zien wat er in hun plaats wordt georganiseerd in het kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid. Theatergroep Piepschuim treedt op, en de muziektheatershow Duizend Kraanvogels wordt gespeeld. Die voorstelling gaat over de legende dat iedereen die duizend kraanvogels vouwt, een wens mag doen. In het kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid worden kinderen in de Achterhoek opgeroepen om kraanvogels te vouwen en die in de Vrijheidsboom in hun gemeente hangen. Die kraanvogels gaan op de afsluitingsdag, 31 mei, ook nog weer een rol spelen. Voor de kinderen bouwt Jan in 't Touw uit Zelhem speciaal voor deze startmanifestatie een spannend klimtoestel op het festivalterrein. Natuurlijk zorgen we ook dat iedereen iets te eten en te drinken kan kopen op het terrein. Het hele programma komt in de loop van deze week op onze Facebookpagina te staan."
Ook onderdeel van de feestelijkheden is de officiële opening, om 16.00 uur, van de expositie Sporen van de Vrijheid - Toen en Nu, die te zien is in het Grenslandmuseum, tot en met 31 oktober.


facebook.com/Grenszland