Het 4 Mei Comité Vorden bij het clubgebouw van Scouting David G. Alford Voren dat vernoemd is naar een Engelse piloot. Foto: Jan Hendriksen.
Het 4 Mei Comité Vorden bij het clubgebouw van Scouting David G. Alford Voren dat vernoemd is naar een Engelse piloot. Foto: Jan Hendriksen.

Schooljeugd start herdenkingsactiviteiten in Vorden

Bevrijdings- ontbijt en – fietstocht voor kinderen hoogste groepen

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De Vordense schooljeugd start op uitnodiging van het 4 Mei Comité Vorden op woensdagmorgen 1 april de herdenkingsactiviteiten in het kader van '75 jaar Bevrijding' in Vorden met een Bevrijdingsontbijt in het Kulturhus. Immers Vorden en een groot deel van de Achterhoek werd op 1 april 1945 (Eerste Paasdag) bevrijd.

Ruim negentig kinderen van de hoogste groepen van de drie Vordense basisscholen (De Hooge Voorde, Dorpsschool en De Kraanvogel) zullen voor dit ontbijt aanschuiven om daarmee de bevrijding te herdenken. Door Oranjevereniging Vorden wordt op 1 april al om 8.00 uur in het centrum de Canadese en Nederlandse vlag gehesen terwijl de kerkklokken van de Dorpskerk worden geluid te midden van, naar men hoopt, vele door dorpsgenoten uitgestoken vlaggen. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst zal hierbij aanwezig zijn om daarna in het Kulturhus het Bevrijdingsontbijt te openen. Het jaarlijkse Herdenkingsproject van het 4 Mei Comité voor leerlingen van de Vordense basisscholen gaat vooraf aan het Bevrijdingsontbijt. Dit jaar zal het 4 Mei Comité-lid Corry Peters samen met de Vordense Jansje Ruiterkamp de drie basisscholen bezoeken om over de bezetting en de bevrijding te informeren en in gesprek te gaan met de kinderen.

Na het Bevrijdingsontbijt gaan de leerlingen per fiets vanaf het Kulturhus in groepen naar tien locaties in Vorden waar 'vertellers' aanwezig zullen zijn met een verhaal. Aan de hand van de boeken 'Karel Overijssel 'en 'Vorden tijdens de bezetting' gaat de fietstocht langs een aantal plekken waar verzet tegen de Duitse fascistische overheersing werd gepleegd om er bij stil te staan dat vrijheid nooit een cadeau is. "We kennen allemaal de verhalen van onderduiken en verzet van Anne Frank, Soldaat van Oranje, Hannie Schaft en Walraven Van Hall. Zo was er in het oosten, in Vorden Henk Willem Groot Enzerinck, alias Karel Overijssel, die groots werk verzette, met name voor oprichting en verspreiding van de verzetskrant Trouw. En in de Achterhoek was er ook zo'n spin in het verzetswerk, de moeder van het verzet Tante Riek Kuipers – Rietbergen uit Winterswijk. Nee, we fietsen, laat staan lopen niet helemaal naar Winterswijk. Alhoewel: heel veel verzet ging te voet of per fiets, honderd kilometer per dag fietsen was geen uitzondering! In Vorden was het verzet dus soms groots, misschien niet spectaculair maar was men het uit verschillende geloofsovertuigingen wel over een ding eens: 'Die Duutsers mot d'r uut!'", zo verklaart voorzitter Chris Voerman van het 4 Mei Comité Vorden de keuze voor de fietstocht voor de kinderen.

'Huis ten Bosch'
Een van de locaties die de kinderen aandoen tijdens de fietstocht is Hilverinkweg (Huis Ten Bosch) en de Kieftskamp. Ze worden in de boeken vaak genoemd, Spanhaak en Huis ten Bosch, want hier komen een aantal oorlog- en verzetszaken samen. Spanhaak redde onder andere een Engelse piloot, liet hem onderduiken in de onderduikhut Huis Ten Bosch op Kieftskamp en wist hem naar bevrijd gebied te krijgen. Een van de vele knappe, moedige staaltjes verzetswerk rondom de Kieftskamp en de heer Van der Wall Bake. De Vordense scouting werd naar de geredde piloot David G. Alford vernoemd en hun honk heet 'Huis ten Bosch'.

Vorden werd

op 1 april 1945

(Eerste

Paasdag)

bevrijd

Bevrijdingsmonument
Na de fietstocht door Vorden verzamelen de kinderen zich bij de muziekkoepel. Van daaruit gaat men als groep naar het Bevrijdingsmonument aan het Emmaplein waar een bloem wordt uitgereikt. Nadat alle leerlingen hun bloem bij het monument hebben gelegd zal voorzitter Chris Voerman van het 4 Mei Comité Vorden deze herdenkingsmorgen afsluiten.

[APART KADER]

Andere activiteiten
In het kader van '75 jaar Bevrijding' vinden er in Vorden nog diverse andere activiteiten plaats zoals :

Zondag 29 maart is Jansje Ruiterkamp voorganger in een Oecumenische kerkdienst van de Raad van Kerken in de Dorpskerk met als thema '75 jaar Bevrijding'. Aanvang 10.00 uur.

Dinsdag 31 maart tot en met zaterdag 9 mei: Expositie Oud Vorden in het Old Vorden Huus. Expositie van documenten, foto's en voorwerpen uit de jaren 40-45. Dagelijks (alleen niet 's zondags) van 14.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 4 april: Bevrijdingsconcert in sporthal 't Jebbink (aanvang 20.00 uur) met medewerking van onder meer Harmonie Vorden, Vordens mannenkoor en gospelkoor Inspiration (uitverkocht).

Zaterdag 11 april: Bevrijdingstour met oude legervoertuigen door de gemeente Bronckhorst met aansluitend een defilé (15.00 uur) in het centrum van Vorden en met muzikale optredens vanaf 13.30 uur.

Maandag 4 mei: Herdenkingsbijeenkomst 4 Mei Comité Vorden Dorpskerk (19.00 uur) en Algemene Begraafplaats (20.00 uur).