Foto gemaakt in Hengelo tijdens de Boomfeestdag 2019. Foto: PR
Foto gemaakt in Hengelo tijdens de Boomfeestdag 2019. Foto: PR

Scholieren gaan op negen locaties bomen en struiken planten op Boomfeestdag

BRONCKHORST - Negen scholen en in totaal 240 leerlingen gaan op woensdag 18 maart weer meedoen met het planten van bomen en struiken op de landelijke Boomfeestdag. De plantlocaties liggen verspreid over de gemeente Bronckhorst. Het gaat om terreinen of lanen in Zelhem, Halle, Hengelo, Steenderen en Vorden. Vier scholen gaan hun eigen terrein wat groener maken. De deelnemende scholen zijn de Jan Ligthartschool in Zelhem, De Dorpsschool in Halle, de Pannevogel uit Steenderen, De Piersonschool uit Hengelo, Bekveld uit Hengelo, De Garve in Wichmond, de Klimtoren in Drempt, 't Loo in Zelhem en de Hoge Voorde uit Vorden, De laatste vier scholen gaan bomen planten op hun eigen terrein. Alle actieve leerlingen krijgen na afloop een lijsterbes.

Aan de Meeneweg in Zelhem gaan de leerlingen van de Jan Ligthartschool tien zwarte populieren en vier zomerlindes planten. Op het Halmacterrein in Halle worden evenals vorig jaar 350 stuks bosplantsoen geplant door groep 7 en/of 8 van de Dorpsschool. Bij de vrieshal van Aviko in Steenderen gaat groep 8 van de Pannevogel 575 stuks bosplantsoen en twaalf bomen planten. Aan de Koekoekstraat in Vorden (het verlengde van de Hackfortselaan) moeten 51 leerlingen van groep 7 en 8 van de Piersonsschool in Hengelo zo'n duizend stuks bosplantsoen aanplanten. Groep 6, 7 en 8 van Bekveld uit Hengelo gaan aan de Broekweg in Hengelo tweehonderd stuks plantsoen planten.

De Garve plant op haar schoolterrein in Wichmond vier fruitbomen. De Klimtoren in Drempt wil een linde op het schoolterrein planten. De Hoge Voorde uit Vorden kiest voor een fruitboom en struiken in de moestuin. School 't Loo uit Zelhem gaat taxusstruiken en twee lindebomen planten. Vorig jaar werd het terrein al iets groener gemaakt.

Dit jaar leek er aanvankelijk een gebrek aan plantlocaties te bestaan, maar dat werd snel opgelost. Nu zijn er zelfs zoveel potentiële locaties dat een tekort dreigde aan leerlingen die willen of mogen planten. Maar ook dat is opgelost.

Bomen geven energie
Het thema van de landelijke boomplantdag luidt dit jaar 'Bomen geven energie!'. Bomen nemen namelijk niet alleen kooldioxide (CO2) op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school-, woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ze zorgen daarnaast voor een hogere biodiversiteit en een betere waterafvoer van hevige regenval. Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen in groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren. Bomen geven ons dus op alle fronten veel energie.

Boomfeestdag wordt in Nederland jaarlijks gehouden. Deze dag voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 georganiseerd. Tegenwoordig nemen jaarlijks ruim 400 gemeenten deel. Ieder jaar worden door meer dan 150.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken geplant. In de ruim 50 jaar dat de stichting nu bestaat, zijn ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant.

Voor meer informatie: boomfeestdagbronckhorst2.0@gmail.com. Het Boomfeestdagcomité in de gemeente Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt en de hoveniers Velhorst Groot Groen, Inhetgroen en Piek Zweverink.