Marieke ten Have met haar bonbon genaamd 'Misaki' waarmee ze de vierde plek van Nederland heeft behaald. Foto: PR
Marieke ten Have met haar bonbon genaamd 'Misaki' waarmee ze de vierde plek van Nederland heeft behaald. Foto: PR

'Ik stond perplex toen ik mijn naam hoorde'

Vordense creëert een van de beste bonbons van Nederland

Door Bernadet te Velthuis

VORDEN – Bij de landelijke wedstrijd 'Beste bonbon van Nederland' is ze als vierde uit de bus gekomen. Marieke ten Have (26) uit Vorden, werkzaam als chocolatier bij Bakkerij Wijnand in Laren, is er nog een beetje ondersteboven van: "Het niveau lag hoog, dus ik had het echt totaal niet verwacht".

De wedstrijd, georganiseerd door het Nederlands Patisserie Team (Dutch Pastry Team), vond dinsdag 3 maart plaats in Gorinchem tijdens de Vakbeurs Bakkersvak. Maar liefst 44 deelnemers schreven zich in, waarvan slechts twintig op basis van hun ingestuurde receptuur werden geselecteerd om zich te mogen komen bewijzen. De jury beoordeelde de bonbons onder andere op smaakcombinatie, presentatie, structuur en snijbaarheid. Marieke: "De uitslag is altijd spannend, want ondanks een professionele jury blijft het uiteindelijk toch ook een kwestie van smaak".

'Ondanks

professionele

jury, blijft het

een kwestie

van smaak'

Elk jaar ontwikkelt het 'Dutch Pastry Team' een nieuwe bonbonmal. De verplicht te gebruiken vorm van 'De beste bonbon van Nederland' van 2020 was de vorm 'juicer' (naar de typerende vorm van een citruspers). Het idee om 'iets met citrusvruchten te doen' lag voor Marieke dan ook vrij snel vast. Met een link naar haar werkgever Wereldbakker Wijnand, vond de chocolatier het toepasselijk om een 'werelds' thema te bedenken. Ze koos voor Japan. Op basis van dit thema ontwikkelde zij de bonbon genaamd 'Misaki' dat bestaat uit Yuzu/citroen gelei met een romige Matcha thee ganache gecombineerd met Ocoa en Alunga chocolade, een crunch van sesam en Mineola rasp omhuld met pure chocolade.

Waar normaliter een top drie wordt gekozen, werd ditmaal een uitzondering gemaakt. Reden: het puntenverschil tussen de nummers 1 tot en met 4 was zó klein ten opzichte van de rest, dat besloten werd tot een top vier. Marieke: "Dit was voor mij boven verwachting. Ik stond dan ook perplex toen ik mijn naam hoorde en besefte dat ik niet alleen als vierde was geëindigd maar ook nog bij de winnaars hoorde". Voor de chocolatier is niet zozeer winnen het einddoel, maar vooral het opdoen van kennis en ervaring. "Ik ben net zo trots op een vierde plek als wanneer ik eerste zou zijn geworden", zo laat ze bescheiden weten.

Haar werkgever Wijnand Stegeman, eigenaar van Bakkerij Wijnand in Laren, is dan ook trots op 'zijn' chocolatier. En ook de collega's zullen haar deelname ongetwijfeld niet vervelend hebben gevonden, aangezien zij in de voorbereidingen steeds haar tussentijdse resultaten mochten proeven. Marieke: "Ik had op een gegeven moment wel een basis, maar daarna ga je steeds verder variëren en aanpassen om tot een mooi eindresultaat te komen."

Gouden Gard
Marieke ten Have heeft al vaker laten zien dat ze veel in de vingers heeft binnen haar vak. Zo deed ze in oktober 2016 mee aan dé jaarlijkse vakwedstrijd voor jonge patisserietalenten: de Gouden Gard. Waar ze nu gekozen had voor Japan, was toen het thema 'Jamaica' waarmee ze de vierde prijs behaalde. Bovendien mocht ze de speciale prijs 'excellent talent' in ontvangst nemen, omdat haar bonbons als lekkerste van de gehele wedstrijd werden beoordeeld. En gelet op alleen de eetbare onderdelen, behaalde ze zelfs een tweede plek.

Organisatie
In het verleden organiseerde het Dutch Pastry Team ook al een dergelijke wedstrijd, toen nog 'De lekkerste bonbon van Nederland' genaamd. Na een aantal jaren te zijn weggeweest, werd dit opnieuw leven ingeblazen met 'De 'beste' bonbon van Nederland. Het Nederlands Patisserie Team is een jong en dynamisch team van hoog opgeleide patissiers met internationale ervaring, die door middel van creativiteit, energie, innovatie en ambitie het patisserievak tot kunst verheven. Het Nederlands Patisserie Team wil de branche een beter imago meegeven en ook de jeugd enthousiasmeren voor de ambachtelijke, verfijnde patisserie.