Over oude spoorlijnen en door het Achterhoekse coulisselandschap

Over oude spoorlijnen en door het Achterhoekse coulisselandschap

NEEDE/HAARLO - Afdeling Oost Achterhoek van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) heeft in samenwerking met de KNNV op zondag 19 januari om 11.00 uur weer de traditionele winterwandeling georganiseerd. Deze staat beter bekend als: doorstapwandeling. Het startpunt is Natuurpark De Kronenkamp, Kronenkamp 14, Neede.

Oude boerderijen, houtwallen, bossen en bomenrijen
Deze wandeling is uitgezet door gidsen van het IVN en zij zullen de wandelaars begeleiden. De wandeling gaat door een gebied waar oude spoorlijnen uit het verleden nog herkenbaar aanwezig zijn. Het gaat ook door gebieden waar het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap zich nog in al haar schoonheid openbaart. Dit landschap wordt gekenmerkt door de afwisseling van weilanden en akkers met oude boerderijen, houtwallen, bossen en bomenrijen.

N18
Sinds 2018 wordt dit landschap op verschillende plekken doorkruist door de nieuwe N18. Op de uitkijkheuvel bij Eibergen is er een mooi uitzicht over het omliggende landschap, Eibergen en de gevolgen van de aanleg van de nieuwe weg in relatie tot de natuur. Hier zal ook de eerste stop zijn en wordt er koffie geschonken met een sneetje krentenbrood.

Kluntjespot
Aan de overkant van de grote weg zal de wandeling verder gaan en de verkeersdrukte zal achtergelaten worden met een mooi stuk natuur. Als men uiteindelijk Haarlo binnen wandelt, wordt het Hervormde kerkje De Kluntjespot gepasseerd. Het uit 1845 daterende kerkje kreeg deze naam vanwege de gelijkenis met een ouderwetse suikerklontjespot. Dan is men ook dichtbij de volgende stop. Op eigen kosten kan er koffie, thee en een lunch genuttigd worden. Na deze pauze is er nog een laatste stuk te gaan en loopt men langs beken en over de oude spoorlijnen, nu in gebruik als wandel- fietspaden. Tegen 16.00 uur zijn is iedereen terug bij de Kronenkamp.