Afbeelding
Foto:

Berghapedia

Berghapedia

Ik heb een verlanglijstje, van plekken waar ik graag nog een keer naartoe wil. En dan heb ik het niet over een bucketlist met tropische bestemmingen. Nee, er zijn namelijk nog veel plekken 'rund um hause' waar ik (vrijwel) nooit kom. 's-Heerenberg staat daar al lang op. En dan meer specifiek Hip&His European Lifestyle van Hiske Hendriksen en Kasteel Huis Bergh.

Ooit, jaren geleden, kwam Hiske Hendriksen op mijn pad. Online, dan welteverstaan. Op Facebook kwam ik haar webwinkel Hip&His tegen. Ik bestelde er nooit iets en toch zat zij vanaf dat moment in mijn hoofd. Hoe ze op mij overkwam? Gedreven en ambitieus. En Hiske wilde meer dan deze plek in de cloud. Ze wilde mensen ontmoeten, weten wie haar spullen koopt. En ze verwennen met koffie, thee en lekkere baksels. Kinderfeestjes en workshops organiseren. Tijd voor een echte winkel in de Molenstraat.

Afgelopen zaterdag stapte ik binnen. En daar was Hiske, zoals ik me haar voor had gesteld. Leuk, spontaan, gedreven en ambitieus. Met een enorme dosis energie. Tenminste, dat moet wel: helemaal alleen (met af en toe een vriendin) zorgt ze hier voor een aanwinst voor 's-Heerenberg. Lokaal en persoonlijk.

Net zo gedreven zijn de mensen bij Kasteel Huis Bergh. Zij houden dit erfgoed in stand en laten het vol trots zien aan de bezoeker. Sinds ik afgelopen oktober met LEADER Achterhoek twee kastelen in Zuid-Zweden bezocht en daar de mensen sprak, ben ik nog meer gaan waarderen wat we hier in de Achterhoek aan kastelen hebben. Kasteel Huis Bergh heeft veel hete vuren (letterlijk!) doorstaan in de geschiedenis. Gelukkig was daar begin vorige eeuw Jan Herman Van Heek die het kasteel volledig liet opknappen en nieuw leven inblies. En dankzij de stichting kunnen wij er vandaag de dag nog van genieten.

Net buiten de poort van het kasteel vind je 't Neije Raethuys. Het voormalige gemeentehuis (1531) is sinds het najaar van 2018 het onderkomen van de Heemkundekring Bergh. Ook al zo'n pareltje. Verschillende ruimtes in dit gebouw zijn door de inzet van vele vrijwilligers en organisaties in oude staat hersteld.

Toen ik op Facebook mijn foto's van 's-Heerenberg deelde kreeg ik van Sabine een linkje naar berghapedia.nl. Heel even dacht ik dat ze een grapje maakte... Maar niets is minder waar: de Heemkundekring houdt deze pagina bij en -net als bij wikipedia- kunnen bezoekers hier informatie aan toevoegen! Zo blijft de rijke geschiedenis bewaard en wordt alle kennis benut. Wat een mooi initiatief!

Op Berghapedia heb ik ook rustig het verhaal van Mechteld ten Ham, de heks van 's-Heerenberg gelezen. Ben je ook nieuwsgierig geworden? Ga dan snel naar berghapedia.nl of breng een bezoek aan het stadje zelf. Het laatste weekend van augustus is er altijd het cultureel-historische weekend. Weer iets voor op het verlanglijstje.