Niet zonder ons

Niet zonder ons

Het heeft een week of zes geduurd, maar eindelijk heb ik het dan toch op de radio gehoord. Bert Koops met het lied Niet zonder ons. Eigenlijk was het dom toeval. Ik ben namelijk wel een fervent radioluisteraar, maar ik heb altijd een van de landelijke publieke zenders opstaan. In de auto Radio 1 of 2 en thuis (via internet) ook vaak radio 5. Maar voor zover ik heb meegekregen is Bert Koops op geen van die zenders ooit gedraaid. Het was dat ik vorige week even genoeg had van al dat gepraat op Radio 1 en Radio 2 op dat moment een of ander rapnummer uitzond, waar ik geen bal aan vond. Dat bracht me er toe, een van de regionale zenders te proberen. Of het RTV Oost was of RTV Gelderland, ik weet het niet eens. Ik reed zo'n beetje op de provinciegrens, dus ze kunnen het beide zijn geweest. Maar in ieder geval hoorde ik dus Niet zonder ons op de regionale radio.

Is het raar, dat de landelijke radio dit lied niet programmeert? Nee, raar misschien niet. Want laten we wel wezen, muziek uit de regio (Bert Koops is de zanger van de Drentse dialectband Mooi Wark) wordt op de publieke zenders nauwelijks uitgezonden. Ja, een enkele keer hoor je Normaal. Maar ook eigenlijk alleen Oerend hard, op de ouwe lullenzender Radio 5. Dat De boer is de keerl dit jaar op nummer 9 in de Top 2000 stond heeft er niet toe geleid, dat de Hilversumse radiobazen het nummer in hun hart sloten. Net zo min houden ze er bij de programmering rekening mee, dat 'boerenrock' bij miljoenen mensen aan (voor hen) de overkant van de IJssel wél zeer gewaardeerd wordt.
En toch vind ik het vreemd. Want Niet zonder ons is niet alleen een heel mooi nummer, het is ook nog eens heel actueel. Om het in journalistieke termen te zeggen: het liedje heeft nieuwswaarde. Want het is gemaakt in het kader van de boerenacties. In de periode bovendien, dat voor die acties alom nog begrip en zelfs bewondering bestond. Alleen daarom al, zou de publieke radio – en zeker nieuwszender Radio 1 – het af en toe moeten uitzenden.

Maar zoals gezegd: het is ook een mooi lied. Mooi gezongen (dat kun je wel aan Bert Koops overlaten, hij heeft een beetje dezelfde stem als Bennie Jolink, vind ik) en met een heel mooie tekst. Eigenlijk is het een bewerking van Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy. In de versie van Bert Koops wordt het refrein Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder. Zeven woorden, waarvan de eerste zes de hele cyclus van het boerenbedrijf korter samenvatten, dan ooit eerder iemand is gelukt. En het laatste woord? Ach, moet ik daar nog iets over zeggen? Laten we ze inderdaad bewonderen, die boeren. Want ook al schrijf ik wel eens een kritisch woord over de agrarische sector, ik kan er toch niet onderuit vooral waardering op te brengen voor de mensen die er niet alleen voor zorgen dat we genoeg eten op ons bord krijgen, maar bovendien ook nog eens een flink steentje bijdragen aan onze export en daarmee onze welvaart.

En ja, natuurlijk kan het anders. Moet het zelfs anders. Maar het kan allemaal niet van de ene dag op de andere. En het kan ook niet zonder dat wij, als consumenten, de boeren daarbij helpen. Bijvoorbeeld door een fatsoenlijke prijs te betalen voor ons eitje en ons stukje vlees. Want zolang wij in de supermarkt de kiloknallers kopen zijn niet zozeer de boeren schuldig aan 'misstanden', maar wij zelf.


Jan Buter

buterneede@hotmail.com