Antoon Arendsen ontvangt de Erepenning Menslievend Hulpbetoon van burgemeester Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Antoon Arendsen ontvangt de Erepenning Menslievend Hulpbetoon van burgemeester Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Gemeente Bronckhorst blikt terug en huldigt held, vrijwilligers en sporters

BRONCKHORST/HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst vond plaats op woensdag 8 januari in het gemeentehuis in Hengelo. Speaker Frans Miggelbrink praatte de avond aan elkaar en ging met burgemeester Marianne Besselink in gesprek over 15 jaar gemeente Bronckhorst en 2019 in het bijzonder. Na een vooruitblik naar 2020 kreeg Antoon Arendsen uit Hengelo de Erepenning Menslievend Hulpbetoon, zette wethouder Blaauw de vrijwilliger van het jaar 2019 mevrouw Annie Steenkamp-Kock uit Hengelo in het zonnetje en werden de sporthelden gehuldigd.

Door Liesbeth Spaansen

Bronckhorst 2005-2019
De nieuwe gemeente startte met burgemeester Henk Aalderink. In de terugblik laten de cijfers zien dat het aantal inwoners is gedaald van 37.617 in 2005 en 36.052 in 2019. Er werden 4.163 baby's geboren. 180 koninklijke onderscheidingen mochten worden uitgereikt. "Ik weet niet of de twee onderscheidingen van deze middag daar al bijzitten", vraagt burgemeester zich af. "Dan zijn het er 182." Het aantal bedrijven dat zich in Bronckhorst vestigde steeg van 2.735 in 2005 naar 4.070 in 2019 met 1.335.

2019
Het jaar ging gebukt onder de grote brand in Vorden, aanhoudende droogte en problemen met de eikenprocessierups. De gemeente ging in gesprek met de samenleving. "Dat hebben we niet altijd goed gedaan, er was ook kritiek", weet de burgemeester. Ze ging op bezoek bij een 102-jarige en er zal aankomend jaar veel aandacht zijn voor jeugd van 15. Het officiële wereldkampioenschap trial werd gehouden in Zelhem, Mañana Mañana in Vorden en er reden motoren door Hengelo.

2020
In het nieuwe jaar worden de ontwikkelingen in landbouw gevolgd, financiële zaken bekeken, staat een nieuwe omgevingswet te wachten en wordt weer streng opgetreden bij overtredingen.

Doorkijkje naar 2035
Hoe staat het dan er voor met het klimaat? Er zullen dan meer ouderen zijn en in de krant staat nu al te lezen dat het oosten van het land over honderd jaar een hotspot wordt dankzij zijn hoge ligging.

Bijzondere onderscheiding voor Antoon Arendsen
Burgemeester Marianne Besselink vroeg de heer Antoon Arendsen (76) uit Hengelo Gld. naar voren. Hij haalde zijn buurjongen uit zijn auto, nadat deze 's morgens tegen een boom was gereden. De deur klemde, Arendsen kreeg hem er met moeite uit. Maar wel net op tijd, want de auto vloog in brand en brandde volledig uit. Dat was op 19 oktober. "Mag ik u meedelen dat het zijne majesteit de koning heeft behaagd, u de Erepenning Menslievend Hulpbetoon te overhandigen."
Arendsen was door de politie en de gemeente voorgedragen. Deze erepenning is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding en wordt verleend aan 'hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering'.