De afscheid nemende coördinator Henk Droppers (r.) van Repair Café Vorden overhandigde onder toeziend oog van de nieuwe coördinator Peter Westerbeek (m.) en bestuurslid Bert Brandenbarg van Stichting Welzijn Borden een bos bloemen aan Aartje Reezigt. Foto: Jan Hendriksen
De afscheid nemende coördinator Henk Droppers (r.) van Repair Café Vorden overhandigde onder toeziend oog van de nieuwe coördinator Peter Westerbeek (m.) en bestuurslid Bert Brandenbarg van Stichting Welzijn Borden een bos bloemen aan Aartje Reezigt. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Repair Café Vorden thuis bij De Werf

Samenwerking met kringloop- winkel kent allen maar 'winnaars'

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Dubbel feest zaterdag bij het Repair Café Vorden. De nieuwe reparatieruimte bij Kringloopwinkel De Werf aan de Enkweg werd in gebruik genomen en één van de reparateurs Joop Groot Nuelend verrichtte de duizendste reparatie. Tevens droeg Henk Droppers zaterdag de coördinatie van Repair Café Vorden over aan Peter Westerbeek.

Drie redenen voor een groot deel van de bijna twintig vrijwilligers van het 'café' om elkaar zaterdagmorgen onder het genot van een kop koffie of thee met gebak te treffen. Het was een langgekoesterde wens van Stichting Welzijn Vorden, die het Repair Café 'exploiteert', om zich 'aan te sluiten' bij de recent vernieuwde en uitgebreide Vordense kringloopwinkel.

"We hebben nadrukkelijke overeenkomsten. Repair Cafés en kringloopwinkels zijn gratis toegankelijke ontmoetingsplaatsen en het draait bij beiden om het hergebruiken van voorwerpen en goederen. Nu die kans zich voordeed om samen op te trekken hebben we die met beide handen aangegrepen", zegt bestuurslid Bert Brandenbarg van Stichting Welzijn Vorden.

'Deze nieuwe

ruimte biedt

ons veel meer

mogelijkheden'

"We hadden vanaf de oprichting van het 'café' op 10 mei 2013 een ruimte beschikbaar in het Kulturhus. Maar deze nieuwe ruimte biedt ons veel meer mogelijkheden. We verwachten dat we nu ook meer reparaties gaan verrichten. Op deze locatie zijn we veel prominenter zichtbaarder in vergelijking met het Kulturhus waar we wat anoniem ons werk deden", vertelt Henk Droppers die het coördinatiestokje zaterdag na vijf jaar overgaf aan Peter Westerbeek.

Reparateur

Joop Groot

Nuelend

verrichtte de

duizendste

reparatie

Samen met Bert Brandenbarg en Peter Westerbeek verwelkomde Droppers zaterdagmorgen Aartje Reezigt uit Vorden die de duizendste reparatie in het 'café' liet verrichten. Niet nadat ze zich eerst had gemeld bij de intaketafel, die onder anderen door Gerben Sterringa wordt bemand. Nietsvermoedend was ze met haar kapotte analoge fototoestel naar het reparatiecafé gekomen. Reparateur Joop Groot Nuelend ontfermde zich over de camera. Uit handen van Henk Droppers ontving Reezigt een boeket bloemen.

Tweede zaterdag
Het Vordense Repair Café in Kringloopwinkel De Werf wordt evenals tot voor kort in het Kulturhus op elke tweede zaterdagmorgen van de maand van 10.00 tot 12.00 uur bemand door enkele reparateurs. Aanwezig zijn dan steevast technici, naaisters en software-deskundigen die gratis helpen bij alle mogelijke reparaties. Alleen de materiaalkosten worden berekend.

'Alles wat het

niet meer doet

is welkom. Er

is een goede

kans op een

geslaagde

reparatie'

Nieuw leven
Mensen die het Repair Café bezoeken kunnen van thuis kapotte spullen meebrengen zoals elektrische apparaten, kleding, speelgoed of serviesgoed. "Alles wat het niet meer doet is welkom. Er is een goede kans op een geslaagde reparatie. Onze reparateurs weten met bijna alles wel raad. We gooien grote hoeveelheden spullen soms veel te snel weg. Zelfs dingen waarbij bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie een nieuw leven hadden kunnen krijgen gooien we weg. Samen met de specialisten beginnen we dan met de reparatie. Het is een doorlopend leerproces want we betrekken de mensen die met bijvoorbeeld een kapot snoer van een broodrooster komen bij de reparatie zodat ze de volgende keer een eenvoudige reparatie zelf kunnen uitvoeren", zo laat Peter Westerbeek weten.

Winnaars
En als spullen helemaal niet te repareren zijn dan is het natuurlijk altijd mogelijk om in de kringloopwinkel bijvoorbeeld een broodrooster te kopen. Want die staan om de hoek van het café. Peter Westerbeek: "Zo ontstaat door de samenwerking met De Werf, die ons met open armen heeft ontvangen, een win-win-situatie. En dat is het mooie van onze nieuwe huisvesting en samenwerking. De samenwerking kent dan ook alleen maar 'winnaars'."