V.l.n.r.: Burgemeester Marianne Besselink, Marcel Boekholt, Jeroen Broekman, Ivo Somsen, Erik Bulten en Dianne Bulten. Foto: Ursula Bos.
V.l.n.r.: Burgemeester Marianne Besselink, Marcel Boekholt, Jeroen Broekman, Ivo Somsen, Erik Bulten en Dianne Bulten. Foto: Ursula Bos. Foto: Picasa

Koninklijke waardering voor Vordense brandweervrijwilligers

Koninklijke waardering voor Vordense brandweervrijwilligers

Marcel Boekholt, Erik Bulten en Jeroen Broekman Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Drie leden van het vrijwilligerskorps van de brandweerpost Vorden hebben een koninklijke onderscheiding gekregen. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zaterdagavond tijdens de jaarlijks brandweeravond van het korps bij De Herberg kregen zij uit handen van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst de daarbij behorende versierselen en oorkonde.

Zonder de inzet van de vrijwilligers kan de brandweer in Bronckhorst niet functioneren. Hun inzet en betrokkenheid levert een onmisbare bijdrage aan de veiligheid binnen de gemeente. In het openingswoord van Erwin te Bokkel, teamleider Incidentbestrijding IJsselstreek en Hoofdofficier van Dienst bij Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) kreeg dit dan ook de welverdiende aandacht. Het drietal werd in het zonnetje gezet voor hun jarenlange inzet: ruim 23 en 27 dienstjaren als vrijwillig brandweerman bij brandweerpost Vorden. Dat gebeurde mede omdat per 1 januari 2020 de landelijke regeling vervalt dat mensen die twintig jaar de vrijwillige brandweer hebben gediend in aanmerking komen voor een Koninklijke Onderscheiding. "Dat zou betekenen dat de mannen die vanavond in het zonnetje gezet zijn, dit anders wellicht niet meer zouden meemaken", zo verklaarde de Vordense postcommandant Bennie Hekkelman.

Marcel Boekholt
Marcel Boekholt (51) is lid van de vrijwillige brandweer in de functie van bevelvoerder met de rang Brandmeester. Ruim 23 jaar maakt hij inmiddels deel uit van de brandweerpost Vorden. Daarnaast draait Boekholt ook al geruime tijd mee bij de kazernering van de brandweerpost in Doetinchem. Tevens vervult de Vordenaar de functie van oefenleider. In het dagelijkse leven is hij medewerker Brandveilig leven binnen de VNOG. "Een functie waarin je probeert je medemens mee te nemen in een brandveilig leven. Het is dan ook zeker niet onterecht dat ik vandaag, op deze bijzondere dag, jou mag mededelen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau", zei burgemeester Besselink bij het uitreiken van de versierselen aan Boekholt.

Jeroen Broekman
Jeroen Broekman (52) is lid van de vrijwillige brandweer in de functie van manschap B met de rang Hoofdbrandwacht. Hij maakt al 27 jaar deel uit van de brandweerpost Vorden. In het dagelijkse leven is Broekmans beroep ook gerelateerd aan zijn vrijwilligerswerk. De Vordenaar is namelijk werkzaam bij Hugen in Zevenaar: een leverancier van brandblusmiddelen. Burgemeester Besselink mocht hem op deze bijzondere dag verblijden met dezelfde koninklijke waardering.

Erik Bulten
Erik Bulten (54) is bij de vrijwillige brandweer in Vorden bevelvoerder met de rang Brandmeester. Naast deze functie is hij ook inzetbaar als chauffeur. Net als Jeroen Broekman maakt ook Erik Bulten 27 jaar deel uit van de brandweerpost Vorden. Burgemeester Marianne Besselink: "Binnen de brandweer maak je ook deel uit van het Bedrijfs Opvang Team (BOT) en wil je een luisterend oor bieden aan je collega's. Ondanks je drukke werkzaamheden binnen je eigen bedrijf kunnen je collega's steeds weer een beroep op jou doen om even een dienst over te nemen", aldus de burgemeester, die hem hetzelfde lintje mocht uitreiken als zijn beide collega's.

Afscheid
Tijdens de brandweeravond kreeg Ivo Somsen een oorkonde en medaille van Brandweer Nederland vanwege zijn 12,5-jarig jubileum. Verder nam de post afscheid van Dianne Bulten, die ruim zes jaar actief is geweest als brandweervrijwilliger.