Lezing over de unieke Onderzeedienst

Lezing over de unieke Onderzeedienst

RUURLO – Donald Weekenstroo, oud-zeebootcommandant van de Koninklijke Marine, geeft op vrijdag 17 januari om 20.00 uur een lezing over onze unieke Onderzeedienst. Varen met een onderzeeboot wordt wel vergeleken met blind fietsen door een drukke stad. De lezing vindt plaats bij KunstKring Ruurlo in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuwe Weg 5. De lezing wordt vergezeld van origineel beeldmateriaal, dat niet eerder is vertoond én er zijn negen Marine model-schepen ter bezichtiging.

Na de Koude Oorlog werd bekend dat de Nederlandse onderzeeboten een grote rol speelden bij spionageactiviteiten. 'Zelfstandig en groot uithoudingsvermogen. Stil en bijna onvindbaar. Afschrikkend, dreigend, verrassend en grote slagkracht.' Dankzij deze specifieke eigenschappen kunnen zeeboten opereren in gebieden waar andere militaire eenheden in oorlogstijd niet zonder risico kunnen komen. Onderzeeboten zijn bijzonder geschikt om inlichtingen te vergaren, zoals bv. bewegingen registreren van piraten in een Somalische haven of het radioverkeer afluisteren van terroristen of het volgen van drugsboten. De Nederlandse Onderzeedienst is al 113 jaar wereldbekend en opereert over de hele wereld. Ze zijn het geheimste onderdeel van de Koninklijke Marine en hebben de zwaarste wapens van Defensie. Op dit moment werken er ongeveer 400 mensen bij de Onderzeedienst. Leven en werken in een stalen pijp, die tot de laatste kubieke meter volgestouwd is met technische apparatuur, vereist speciale eigenschappen van de bemanningsleden. Ondanks de sfeer van geheimhouding rond dit wapen, wordt er veel verteld over het varen onderwater, wat de bemanning allemaal ziet en hoort en hoe aan boord wordt geleefd. Donald Weekenstroo lardeert zijn presentatie met veel authentieke foto's en filmfragmenten en neemt zijn toehoorders mee op een avontuurlijke reis. Daarnaast zijn voorafgaande aan de lezing, erna en in de pauze èn op zaterdagmorgen negen modelschepen te bezichtigen in een pop-up tentoonstelling. Een model is van één van de oudste onderzeeboten, de CSS Hunley, gebouwd in 1864.
De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Modelbouwer Hans Vollebregt is hierbij aanwezig om uitleg te geven. Kaarten verkrijgbaar via de website of bij de kassa, voor tien euro inclusief koffie/thee. Kinderen gratis; jeugd 13 tot en met 18 jaar 7,50 euro.