Suzan & Freek met in hun midden Koningin Maxima na afloop van het Kerst Muziekgala. Foto: Facebook Suzan & Freek
Suzan & Freek met in hun midden Koningin Maxima na afloop van het Kerst Muziekgala. Foto: Facebook Suzan & Freek Foto: Facebook Suzan & Freek

Bizar jaar voor Suzan & Freek

ACHTERHOEK - "Het was een bizar jaar voor ons. In het begin van het jaar hadden we beiden nog een baan, was muziek alleen nog maar puur voor de hobby. Aan het einde van het jaar hebben we met 'Als Het Avond Is' een nummer 1-hit op zak, een tweede grote hit met 'Blauwe Dag', met 'Gedeeld door ons' een eigen album en hebben we net onze eerste theatertour achter de rug. Het is bizar snel gegaan." Aan het woord een nog steeds vol ongeloof klinkende Freek Rikkerink, samen met zijn maatje en grote liefde Suzan Stortelder het razend populaire duo Suzan & Freek vormend.

Door Henri Walterbos

Na een succesvolle serie covers, op zijn 'Suzan & Freek's' vertolkt, op Facebook te hebben geknald, kwam steeds meer de vraag naar eigen werk. Ze wisten echter niet of het publiek hier wel op zat te wachten, maar er werd een poging gewaagd. Hun 'probeersel' werd de wereld ingeslingerd met een stukje Achterhoekse nuchterheid. "Als het een keer op de radio komt, zou leuk zijn," zei Suzan toen. Wat heet? 'Als Het Avond Is' heeft in 'no time' de status 'één van de allergrootste Nederlandstalige hits ooit' bereikt, met zelfs al een notering in de Top 2000 op 278. Ook 'Blauwe Dag' staat al in de erelijst allertijden, op 1442.

'Als mensen

je liedjes

woord voor

woord mee-

zingen is dat

zo ontzettend

gaaf'

De cijfers die het Zieuwentse/Harreveldse duo over 2019 overlegt zijn verbluffend; 'Als Het Avond Is' telt opgeteld liefst 63 miljoen streams & views, werd bekroond met 3x platina, de opvolger 'Blauwe Dag' telt 31 miljoen streams & views en werd dubbel platina. Het debuutalbum 'Gedeeld Door Ons' bereikte binnen 5 dagen al de status goud. Ook in België is het duo inmiddels groot en worden grote optredens gegeven. "Als daar de mensen je liedjes ook woord voor woord meezingen, is dat echt zo gaaf."

BN'ers
In april namen beiden het besluit fulltime te gaan voor 'de muziek,' de pijl waar cupido ooit mee raak schoot in de muzieklessen op het Marianum in Groenlo. "Toen 'Als Het Avond Is' drie weken op nummer 1 stond in de Nederlandse Top 40 wisten we niet meer hoe we met de tijd aan moesten en hebben we op een zondag besloten beiden onze baan op te zeggen. Dat hebben we de volgende dag gedaan."Het duo gaat inmiddels als BN'ers door het leven, een titel die Achterhoeker Bennie Jolink altijd zegt te verafschuwen. Suzan & Freek gaan er relaxt mee om. "Mensen kenden ons al wel van filmpjes van de covers. Tegenwoordig is het zo dat mensen je aanspreken, omdat ze je eigen nummers kennen en op tv gezien hebben. Dat was in het begin even wennen als ze je aankijken in de supermarkt. Volgens mij zijn de mensen er nu wel een beetje aan gewend, en wij ook. Het is ontzettend leuk dat mensen met een persoonlijk verhaal komen." Vragend naar hoogtepunten kan Freek niet kiezen. "Paaspop in Schijndel was heel erg gaaf. Dat was ons eerste grote festival waar we stonden. En het uitbrengen van ons eigen album natuurlijk. Dat mensen je eigen liedjes meezingen, dat is zo ontzettend gaaf. Onze eigen theatertour ook natuurlijk. Leuk om te zien hoe mensen erop reageren. Het is gewoon heel veel geweest afgelopen jaar. Maar wel allemaal dingen waarvan we zeggen 'jeetje, wat vet dat we dat hebben mogen meemaken." Het duo is zeer benaderbaar, stralen oprecht uit wat ze zijn, dat ze plezier hebben in wat ze samendoen, dat ze dit graag willen delen met velen. "Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we contact hebben met onze fans, een praatje met ze maken, te horen wat ze van de show vonden. Dat kost even tijd, sommige shows tot twee uur daarna nog, maar toch leuk om mensen in de ogen te kijken en te horen wat ze ervan vonden."

Edison-nominaties
Het duo wordt niet alleen door het publiek gewaardeerd maar ook door mensen 'uit het vak'. Door radiozender 100% NL wordt het duo in 3 categorieën genomineerd voor een award en het duo heeft 2 nominaties voor de Edisons op zak, de belangrijkste Nederlandse muziekprijs. "Dat vinden we echt heel erg cool, zowel dat we genomineerd zijn voor de 100%NL Awards als voor de Edisons. We zijn al heel erg blij dat we genomineerd zijn. Het is een vorm van erkenning voor het album en wat we doen. Of we iets winnen, of helemaal niets, dat maakt ons eigenlijk niet zo heel veel uit. Dit is al te gek."

2020
2019 evenaren is geen doel op zich. Het duo gaat gewoon door op de ingeslagen weg; het doen van dingen die ze altijd al leuk vonden. Het eerste wapenfeit in het nieuwe jaar zal een nieuwe single zijn. "Het is een nummer van het album. Welke?, dat is nog een verrassing," hult Freek zich lachend in stilzwijgen. "Vanaf januari speelt het duo samen met hun eigen band waarmee ze gaan toeren langs de grote clubs van Nederland en aansluitend het festivalseizoen. Hierin zit ook een bevriende Achterhoekse muzikant. Freek hierover: "Dat is Thijmen Oberink uit Lichtenvoorde, hij speelt piano. We kennen Thijmen uit de Achterhoekse muziekscene, uit verschillende bandjes. We zijn elkaar zo vaak tegen gekomen in de kroeg. We kwamen een keer aan het kletsen en toen ontstond het idee om hem te vragen voor de band. Dat leek hem ook ontzettend leuk. We hebben er erg veel zin in. De repetities gaan heel erg lekker al. We vinden het heel erg leuk om intiem te spelen, maar ook erg leuk om te knallen. Het is leuk om beide te doen."

Vrienden van Amstel LIVE
Dat het duo meetelt in de vaderlandse muziekscene blijkt alleen al uit het feit dat ze op de poster staan van de Vrienden van Amstel LIVE 2020. "Dat is echt iets waar je als artiest graag wilt staan. We zijn supertrots dat we daarvoor gevraagd zijn. Twaalf avonden op rij voor 15.000 mensen per avond. Dat wordt kicken. Het wordt weer een mooi jaar. De clubtour en de hele zomer mooie festivals. We staan op Paaspop Schijndel, Concert at Sea en Tuckerville. En er komt steeds meer leuks bij." De Zwarte Cross ontbreekt nog. "Dat zou erg gezellig zijn," bekent Freek. "We zijn er ieder jaar al als bezoekers. Dat lijkt ons erg leuk." Met band lijkt een optreden mainstage of megatent geenszins een vreemde gedachte. Wensen voor 2020 heeft het koppel niet specifiek. "Dat iedereen maar gezond blijft. Wat onszelf betreft lijkt het ons leuk lekker op deze voet door te gaan." Suzan & Freek. Er veranderde veel in het leven van beide Achterhoekers, maar beiden veranderden zelf niet. Dat siert ze.