Ode aan Fontana van Els Lemkes. Foto: PR
Ode aan Fontana van Els Lemkes. Foto: PR Foto:

Oude materialen verrassen de kijker in een nieuwe vorm

ZELHEM - In de zomer zal er in Lambertikerk te Zelhem weer een expositie te zien zijn. De werkgroep Kunst in de Kerk is blij dat het gelukt is twee kunstenaars uit de regio te vinden met zeer verschillend werk, dat elkaar aanvult en versterkt. De exposanten zijn Els Lemkes en Jan Opdam.

Beide kunstenaars werken met materiaal dat al een bestemming had, maar niet meer nodig was of gebruikt werd in die vorm. Door dit materiaal of deze voorwerpen te 'herscheppen' ontstaan kunstwerken die verrassen in hun vorm en verwerking. De oude materialen verrassen de kijker in een nieuwe vorm. Heel duurzaam zijn beide kunstenaars dus bezig, door materialen te recyclen en daarmee een nieuwe kans te geven.

Jan Opdam maakt ruimtelijke objecten en reliëfs. Hij werkt met robuuste, natuurlijke materialen zoals hout, steen en ijzer of andere metalen.
Zijn favoriete thema's zijn engelen, mandorla's en labyrinten. Jan Opdam neemt regelmatig deel aan en organiseert kunstroutes op Gelderse landgoederen, waarbij zijn werken in de natuur te zien zijn. Daarnaast exposeert hij deze zomer in beeldentuinen in Baak en De Heurne. Els Lemkes maakt grafische reliëfs van oude rollen handgeweven boerenlinnen. Door de stof te stikken, plooien en spannen komt de uitstraling van het linnen op een vernieuwende manier tot zijn recht. Incidenteel wordt kleur toegevoegd.

Els Lemkes heeft de lerarenopleiding Tekenen en Textiel gevolgd en als docente beeldende kunst heeft ze ook hierin les gegeven aan diverse onderwijs vormen. Daarnaast heeft ze de opleiding Beeldende vorming gedaan aan de Rietveld Academie. Het werk van Els Lemkes is te zien op exposities in het hele land, en nu tijdens de zomerexpositie in de Lambertikerk.

Van 6 juli tot 31 augustus 2019 is de expositie te bezoeken van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 17.30 uur, en op zondag rond de eredienst ( m.u.v. rouwdiensten of andere besloten bijeenkomsten in de kerk.)