Ouderen van De Gouden Leeuw Groep trekken op met een groep vierjarigen. Foto: Blue Circle
Ouderen van De Gouden Leeuw Groep trekken op met een groep vierjarigen. Foto: Blue Circle

Prachtige vriendschappen tussen twee generaties

ZELHEM – Negen gemiddeld 90-jarige bewoners van Zorghotel De Gouden Leeuw in Zelhem en een groep vierjarige kleuters van basisscholen in Zelhem en IJzevoorde spelen de hoofdrollen in een televisieserie, uitgezonden door Omroep Max. 'Kleuters tegen kwalen' is een documentaire met een wetenschappelijk karakter waar de vraag: 'Wat kunnen kleuters voor ouderen betekenen?' wordt gesteld en beantwoord. Vanaf 8 april, vier maandagen, 22.10 uur, NPO 1.

Door Liesbeth Spaansen

Margaret Blijleven, zorgmanager, kreeg bezoek van televisieproducent Blue Circle, die de opdracht van Omroep Max kreeg om op zoek te gaan naar een geschikte filmlocatie om de serie op te nemen. "De bewonersraad en de directie gaven toestemming," vertelt ze. "Negen ouderen werden gecast die fysiek en cognitief geschikt waren voor dit sociale experiment."
Daarnaast mochten 24 kleuters meedoen van Basisschool de Meene en Jan Ligthart in Zelhem en Basisschool IJzevoorde in IJzevoorde. "Eigenlijk waren er maar tien kleuters nodig, maar omdat een kind maar zes keer twee uur mag werken vanwege de Wet op de Kinderarbeid, hebben we meer ouders om toestemming gevraagd."

Kleuters tegen kwalen
Margaret Blijleven is zelf verpleegkundige en kon vanuit deze functie meedenken over de 'kwalen' van de ouderen en daarover vertellen aan de filmploeg onder leiding van hoofdredacteur Maarten Cornelis en eindredacteur van het programma Khirstine van der Pluijm. Collega van de dagbesteding Tanja Beeftink was aanwezig voor de begeleiding van de cliënten. "Ze werden vooraf getest door de fysiotherapeut en de specialist ouderengeneeskunde, maar ook gedurende de opnamedagen en na die tijd."

De opnamen waren voor de ouderen best arbeidsintensief. "Zij waren hard aan het werk ja. Het is toch zes weken lang drie of vier keer per week filmen. Ze moesten er op tijd zijn voor de zendertjes en daarna kwamen de kinderen bij hen op bezoek. Daarnaast werden er één op één gesprekken gevoerd en stonden uitjes en een sportdag op het programma."
Vier afleveringen worden gemonteerd en van een voice-over voorzien. "De eerste aflevering kijken we met de bewoners die hebben meegedaan in de huisbioscoop," vertelt Margaret. "Iedereen kijkt daar wel naar uit. De volgende drie afleveringen laten we dan een dag later zien via uitzending gemist."

"Het is bijzonder te merken dat na zes weken draaien en het afscheid van de filmploeg er een belangrijke dag-invulling wegviel. De dynamiek was eruit," moet Margaret bekennen. "Het is een waanzinnig succes geweest en dat is ook de conclusie in de laatste aflevering. Daarom is het idee om bijvoorbeeld elke twee weken, acht basisschoolleerlingen voor een dagdeel op te halen voor de dagbesteding, te beginnen met de kinderen uit IJzevoorde. Want wat dat betreft is het experiment gelukt: zowel fysiek als mentaal gebeurt er iets met de ouderen én de kleuters."


Lees verder op pagina 3