Collecteweek Reuma Nederland van start

BRONCKHORST - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen.
De opbrengst van de collecte is voor het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting en komen ze op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Tikkie aan de deur
Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Ook collecteren?
Wie wil helpen collecteren kan bellen voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471 of mailen naar: vrijwilligers@reumanederland.nl.


Film- en informatieavond over de bodem

VORDEN - De Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt houdt op donderdag 28 maart een filmavond met aansluitend aan de film een discussie. De titel is 'Onze bodem is de basis'. Deze filmavond is ook vrij toegankelijk voor niet-leden. 't Onderholt houdt de film- en discussieavond in Hotel Bakker, Dorpsstraat 24, Vorden, vanaf 20.00 uur. De ontvangst is vanaf 19.45 uur.

De bodem verslechtert. Al jaren holt de kwaliteit achteruit, en dat leidt tot grote problemen op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid, waterkwaliteit en bodembiodiversiteit. Het vormt zo een bedreiging voor de kwaliteit van het leven en de middelen van bestaan. Zou het dan niet voor de hand liggen als alles op alles wordt gezet om de bodem in goede conditie te houden? Wat doen we er eigenlijk aan? En hoe kan het anders?

Om op deze prangende vragen antwoord te geven vertoont ANV 't Onderholt de met prijzen onderscheiden film/documentaire Bodemboeren. Een Nederlandse documentaire van veertig minuten. De film is geproduceerd In 2015, het mondiale Jaar van de Bodem. Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in, en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig 'nieuw bodemverhaal'. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende, kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

Bodemboeren kwam er omdat er 'in het veld' inspirerende voorbeelden te vinden zijn van individuele boeren, die extra werk maken van het beheer van hun bodem: de basis voor het productievermogen van hun bedrijf. Hun verhalen zijn van grote waarde voor de hele agrarische sector. Eén van de makers van de film, Fransjan de Waard, zal de film presenteren, waarna er volop gelegenheid is voor discussie.