Tante Rikie, Femke van Wijk en Willy Hermans trots op nieuw kinderboek. Foto: Merel Tulner
Tante Rikie, Femke van Wijk en Willy Hermans trots op nieuw kinderboek. Foto: Merel Tulner

Tante Rikie krijgt eerste exemplaar Achterhoeks dieren-ABC

ACHTERHOEK - Tijdens de boekpresentatie van het boek 'ABC tot XYZ doet i'j ook met?' mocht Tante Rikie het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Kinderen van 3-7 jaar leren aan de hand van Achterhoekse dierennamen het alfabet en meteen dialect. In het boek komen bijna verdwenen namen als gaffeltange, michamp, kateker en zunnekuukske voor.

Femke van Wijk schreef de teksten en tekende de prachtige illustraties. Ze vertelde dat ze op het idee kwam toen haar zoontje Kees interesse kreeg voor dieren. Dankzij zijn Achterhoekse grootouders kende hij sommige bij dialect-naam. Toen eind 2018 het Nedersaksisch officieel als taal werd erkend besloot Femke dat het tijd was voor een kinderboek in deze prachtige streektaal.
Uitgever Willy Hermans stond direct achter het idee om een kinderboek in dialect uit te geven. "Er wordt gezegd dat de dialecttaal verdwijnt en dat gebeurt ook als niemand iets doet. Daarom is dit initiatief alleen maar toe te juichen. Laat ouders en grootouders hun (klein-)kinderen maar voorlezen!" Op de komende Nationale Voorleesdag zal hier naar verluidt al gretig gebruik van gemaakt worden.
Het eerste exemplaar werd door Femke in Boekhandel Messink & Prinsen in Aalten uitgereikt aan Tante Rikie. Dankzij haar verscheen al eerder het boek: 'Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek'.
Het boek is voor 12,50 euro te koop in de regionale boekwinkels.