In Drempt was er vooraf een gezellig samenzijn voordat de vrijwilligers op pad gingen. Foto: PR
In Drempt was er vooraf een gezellig samenzijn voordat de vrijwilligers op pad gingen. Foto: PR Foto:

Actie Kerkbalans: 'Geef voor je kerk'

REGIO - Op zaterdag 19 januari is landelijk de Actie Kerkbalans weer van start gegaan. De kerk krijgt geen subsidie. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld. Daarom is er van 19 januari tot en met 2 februari de Actie Kerkbalans, dit jaar met het thema 'Geef voor je kerk'. Ook de kerken in Zelhem, Drempt en Hoog-Keppel doen mee.

Op zaterdag 19 januari 2019 om 13.00 uur zijn verspreid over het land de kerkklokken geluid om de start van de Actie Kerkbalans te markeren. In de St. Joriskerk in Drempt was hier vooraf een gezellig samenzijn om de vrijwilligers feestelijk op weg te sturen. Ds. Joop Jansen Schoonhoven was bereid gevonden om de klokken te luiden. Vooraf sprak hij nog een bemoedigend woord. Hierbij refereerde hij aan een gebeurtenis uit zijn studietijd. Als iedereen dagelijks de waarde van een appel en een ei aan de kerk geeft, dan zou de kerk voldoende geld ontvangen om het personeel, missionaire en maatschappelijke projecten en het onderhoud van de gebouwen te betalen. Immers geloof is gratis, maar de kerk (helaas) niet. Men hoopt ook dit jaar weer op een mooie opbrengst, zodat men de aanwezigheid in de dorpen weer volop vorm en inhoud kunnen geven.


Spannende kwartfinale Voorleeswedstrijd Bibliotheek West-Achterhoek

DOETINCHEM - Zaterdag 2 februari organiseert Bibliotheek West-Achterhoek de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dit spannende gebeuren vindt plaats tijdens een besloten bijeenkomst in 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem. Twintig voorleeskampioenen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Doetinchem, Bronckhorst en Doesburg strijden hier voor een felbegeerde plek naar de halve finale.

Regionale voorleeskampioenen
De kwartfinale in 't Brewinc te Doetinchem bestaat uit een ochtend- en een middagsessie. Tijdens elke sessie (ronde) doen er tien kinderen mee. Ze lezen voor uit hun favoriete boek. Elke voorlezer mag een aantal fans meenemen om hem of haar vooraf aan te moedigen. Maar tijdens het voorlezen zelf zal het natuurlijk muisstil in de zaal zijn. De deelnemers worden op een aantal punten beoordeeld door een deskundige jury. Tot de juryleden behoren: op de ochtend in ieder geval Bas Bloem, docent van het Zone.college in Doetinchem en Hetty Reebeen van Readshop in Zelhem. 's Middags heeft wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst toegezegd dat hij wil komen jureren, samen met een medewerker van Meester Mokka, kinderboekenwinkel in Doetinchem, en Josée Gruwel, die onder andere journalist en auteur van kinderboeken is. De winnaar van de ochtend- en middagronde mag zich regionaal voorleeskampioen noemen.

Halve, provinciale en landelijke finale
De twee regionale voorleeskampioenen van Bibliotheek West-Achterhoek gaan door naar de halve finale, op zaterdag 23 maart in 't Barghse Huus in 's Heerenberg. Hier strijden alle regionale voorleeskampioenen tegen elkaar. De winnaar hiervan gaat naar de provinciale finale op maandag 15 april in het Posttheater in Arnhem.
En de winnaar hiervan? Hij of zij mag de provincie Gelderland vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op woensdag 22 mei in Schouwburg te Amstelveen.

In totaal hebben dit jaar maar liefst 415 Gelderse basisscholen een schoolkampioen aangemeld.