Medewerkers van Buurtzorg Zelhem vieren het tienjarig jubileum. Foto: Fotograaf Zelhem
Medewerkers van Buurtzorg Zelhem vieren het tienjarig jubileum. Foto: Fotograaf Zelhem

Jubileum voor Buurtzorg Zelhem

ZELHEM - Precies tien jaar geleden startte een zevental enthousiaste wijkziekenverzorgenden en wijkverpleegkundigen in Zelhem met het toen nog nieuwe concept genaamd Buurtzorg. Buurtzorg Zelhem groeide in die jaren uit van één naar drie teams, die alle drie geheel zelfstandig werken en klein zijn om zo de lijntjes kort te houden.

Buurtzorg Zelhem bestaat uit professionele wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die verpleging en persoonlijke verzorging thuis leveren na ziekenhuisopname of aan zelfstandig wonenden. Er wordt uitgegaan van de mogelijkheden die mensen zelf hebben en willen zelfstandigheid bevorderen. Samen met een persoonlijk begeleidster wordt er gekeken naar de zorgbehoefte en als het nodig is, wordt er met verschillende disciplines samengewerkt om zo tot een goede zorgverlening te komen.
Inmiddels is zowel Buurtzorg Nederland als Buurtzorg Zelhem enorm gegroeid tot een organisatie waar behalve Buurtzorg wijkverpleging ook nog andere Buurtzorg initiatieven zijn zoals: Buurtdiensten, Buurtzorg Jong, Buurtzorghuis, BuurtzorgT, Buurtzorgpension en Buurtzorg Kraam. Buurtzorg Zelhem levert ook palliatieve zorg in de laatste fase van het leven. Dan wordt samengewerkt met de huisarts en een gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg.

Voor meer informatie, bel 06-13152104 of mail zelhem@buurtzorgnederland.com.


www.buurtzorgnederland.com


'Mijn kinderen zijn mijn rijkdom'

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - Zaterdagmiddag mocht het gezin de stad in om te shoppen; voor de kinderen nieuwe schoenen, speelgoed en bakspullen, hun hobby. Wat Robert niet wist, is dat de kinderen heel graag iets voor hem wilden kopen. "We wilden dat omdat papa zo goed voor ons zorgt," is Susan duidelijk. In een lange sieradendoos zit de zilveren armband met initialen van de kinderen gegraveerd in het naamplaatje. "Daar word ik steeds weer emotioneel van," bekent Robert, die op zijn beurt een verrassing voor de kinderen had. "Ik wilde met ze naar de musical The Lion King en dat was een geweldige beleving!"

Leidenaren in Zelhem
In Zelhem beleefden de Leidenaren Lorenzo van Beek en Gaston Fonville de logeerpartij op een andere manier. "Zij beseften dat wij maar heel weinig te besteden hebben. Om geld voor ons te verdienen, organiseerden ze een bingo in Eetcafé de Veldhoek. Gaston nam mijn bardienst over en Lorenzo organiseerde als zijn alter ego Christine de bingoavond. Prachtig," lacht Robert. "Tijdens de ontmoeting met Lorenzo en Gaston vertelden ze dat ze het gevoel hadden, dat ik meer overleef dan leef. Ik ben mezelf in Leiden wel tegengekomen en moet tijd voor mezelf gaan nemen."
Robert heeft er geen spijt van te hebben meegedaan. "Mijn doel was om te laten zien dat er naast vrouwen ook (biseksuele) mannen zijn die er alleen voor staan en kinderen opvoeden. Dat is goed gelukt. En Lorenzo en Gaston hebben door het zelf koken en wandelen, geleerd meer tijd voor elkaar te moeten maken en dat geld alleen niet gelukkig maakt. Wij genieten van wat we hebben. Mijn kinderen zijn mijn rijkdom."

Toekomst
Tijdens de tv-opnames werkte Robert nog bij Eetcafé de Veldhoek. Dat werk moet hij opgeven, omdat de toeslag voor gastouderopvang stopt. Toch zit Robert niet bij de pakken neer. "De tip van de gemeente om iets voor mezelf te gaan beginnen, krijgt al vorm. Ik wil thuis als kleermaker gaan werken: kleding verstellen en repareren, terlenka broeken en rokken maken en daarnaast broeken vermaken voor mensen in een rolstoel of met protheses. Geweldig werk vind ik dat."

Kracht van sociale media
Al voordat het programma werd uitgezonden, was er aandacht op sociale media over zijn deelname. Direct kwam er hulp voor Robert en zijn gezin, zoals boodschappen of tweedehands kleding, maar mensen kunnen Robert en zijn gezin ook helpen met tegoedbonnen van bijvoorbeeld het Kruidvat en/of Jumbo supermarkt. Inmiddels is er eveneens een crowdfundingsactie opgestart. "Ik schaam me nergens voor," vertelt Robert. "Het is hartverwarmend hoeveel berichtjes en telefoontjes binnenkomen. Het is zelfs lastig om ze allemaal te beantwoorden, maar ze worden zeer gewaardeerd."


Cees Roorda hangt in Galerie 21

DREMPT/BREEDENBROEK – Cees Roorda exposeert zijn schilderijen van 19 januari t/m 10 februari in Galerie 21 aan de Terborgseweg 21 (hoek Den Dam) in Breedebroek. De galerie is geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur. WildlifeArt kunstschilder Cees Roorda is vanaf 1973 fulltime kunstenaar. Kenmerkend voor het werk van de klassieke kunstschilder zijn de zorgvuldige combinaties van de drie elementen, compositie en gedetailleerde uitdrukking. Roorda's geduldige penseel maakt de kleinste veertjes zichtbaar. Hij toont de dieren in hun natuurlijke omgeving. Hij werkt met olieverf, aquarel en gouache. Naast de schilderijen van Cees Roorda, toont Natasja van den Eng haar beelden in steen en brons en Elly van der Graaf haar sieraden.


www.galerie-21.nl