De dorpskerk in Olburgen is 150 jaar geleden, in 1869 gebouwd en ingezegend. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
De dorpskerk in Olburgen is 150 jaar geleden, in 1869 gebouwd en ingezegend. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

H. Willibrordkerk Olburgen-Rha viert 150-jarig bestaan

OLBURGEN - Zondagochtend 24 november waren alle zitplaatsen in de RK kerk in Olburgen bezet. Velen waren naar het kleine dorp aan de IJssel gekomen om het 150-jarig bestaan van de H. Willibrordkerk te vieren. In een met witte en gele bloemen versierde kerk was pastoor Baneke de voorganger. Het koor had voor deze feestelijke gelegenheid een aantal nieuwe liederen ingestudeerd en het klonk fantastisch!

In deze onzekere tijd van ontkerkelijking en kerksluitingen vierde de geloofsgemeenschap Olburgen-Rha, onderdeel van de parochie HH. 12 Apostelen, dat de dorpskerk 150 jaar geleden is gebouwd en ingezegend. De kerk is gebouwd in 1869 en ontworpen door F.W. Mengelberg. Uitvoerend architect was Wolter ter Riele. De pastorie is ontworpen door Alfred Tepe. Bekende namen in die tijd bij de stroom van nieuwe kerken die gebouwd werden. Het geld is door de kleine gemeenschap bijeengebracht. De kerk is een kleine neogotische pseudo-basiliek met drie beuken, een hoog middenschip en lagere zijbeuken waarin de ramen zijn aangebracht.

Aan het einde van de kerkdienst sprak Jan den Hartog, voorzitter van de locatieraad de aanwezigen toe en vertelde over het ontstaan van de kerk. Zo was er eerst een schuurkerk op de plaats waar nu het kerkhof is. Ook Paul Seesing, vicevoorzitter van het parochiebestuur hield nog een toespraak.

Na de Eucharistieviering ging men naar dorpshuis 't Lokaal, de voormalige lagere school om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen. Voor velen was het een reünie. Er lagen oude doopboeken waarin driftig werd gezocht naar bekende namen. Ook was er een interessante PowerPoint presentatie met heel veel oude foto's en documenten. Velen herkenden zichzelf op foto's van het acolietenkamp, koperpoetsen of bloemengroep. Want nog steeds zijn er een hele boel vrijwilligers die deze kerk in stand weten te houden. Maar het is ook prachtig om te zien dat in het dorpshuis ook weer veel vrijwilligers actief zijn. Op deze manier kon er een geweldig feest worden gevierd waar veel mensen nog wel een tijdje over na zullen praten.


Foto's van het feest staan op achterhoekfoto.nl