Fred Hofman, Martin Jolink en Frans Geurtsen hebben samen de stichting Rond um Hengel opgericht. Foto: Luuk Stam
Fred Hofman, Martin Jolink en Frans Geurtsen hebben samen de stichting Rond um Hengel opgericht. Foto: Luuk Stam

Nieuw fiets- en wandelpad is eerste wapenfeit

Stichting Rond um Hengel wil historische paden in ere herstellen

Door Luuk Stam

HENGELO – Vanaf de Ruurloseweg is het sinds kort mogelijk om via een pad dwars door het land naar de Bargelsdijk te wandelen of te fietsen. Hier aan de oostelijke rand van Hengelo loopt het pad van Smeenk. Het is een pad dat er heel vroeger ook heeft gelopen, zo bewijzen geografische kaarten uit begin vorige eeuw. Door de jaren heen zijn veel paden als deze verdwenen, veelal door de ruilverkaveling.

De nieuw in het leven geroepen stichting Rond um Hengel heeft zich ten doel gesteld om dit soort paden waar mogelijk in ere te herstellen. De stichting is opgericht door Fred Hofman, Martin Jolink en Frans Geurtsen. Hun grote wens is een aansluitend netwerk van paden rondom Hengelo te creëren. "We beseffen ons dat dit een project van tien, misschien wel vijftien of twintig jaar gaat zijn", zegt Hofman.

Hij nam het initiatief voor de nieuwe stichting. Zijn idee ontstond toen hij twee jaar terug bij zijn buurvrouw Liesbeth Smeenk aan de Ruurloseweg aan de koffie zat. Het gesprek kwam op het feit dat Smeenk aan de overkant van de weg nog een stuk grond had, waar vroeger ook een pad liep. "Ik zei dat ik het zo jammer vond dat die oude paden allemaal weg zijn", vertelt Hofman. "Ik vond dat we daar iets mee moesten."

Zelf liep Hofman in zijn jeugd kilometers over dit soort paden. Hij woonde als kind aan de Vordenseweg en liep geregeld naar zijn opa en oma, die in Delden woonden. Daarbij ging hij nooit langs de grote weg, maar altijd over de wandelpaden door de binnenlanden. "Het waren prachtig mooie stukken om te lopen", blikt hij terug. "Ze zijn bijna allemaal verdwenen."

Vanuit de Stichting Behoud Natuur en Landelijk gebied (SBNL) mocht de stichting Rond um Hengel eind vorig jaar een cheque van 3.000 euro in ontvangst nemen om dit stukje historie terug te brengen. Ook vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds kwam 2.500 euro. Deze bijdragen maakten het mogelijk om een stuk grond aan te kopen en de realisatie van het eerste pad te verwezenlijken. "Wij vinden het super mooi geworden", zegt Hofman.

Het oogt nu nog wat kaal, maar dat gaat veranderen. Aan beide kanten van het pad komen hekken te staan en er wordt bloemenmengsel ingezaaid waardoor het een geheel straks een fleurige uitstraling zal krijgen. Zorgboerderij De Mettemaat gaat zorgdragen voor het onderhoud. "Dat is ook heel belangrijk", zegt Jolink. "Het aanleggen lukt nog wel, maar je wil het uiteraard voor langere tijd in stand houden."

Nu er iets gerealiseerd is, hoopt de stichting draagvlak te krijgen binnen de Hengelse gemeenschap. Bij de aanleg kwam er al veel steun van lokale bedrijven. "Het draagvlak is heel belangrijk", geeft Geurtsen aan. "Wij hopen dat mensen de mooie kanten hiervan in gaan zien en dat er in het dorp enthousiasme ontstaat om mee te werken."

Voor een groot deel zal de stichting bij de ontwikkeling van nieuwe paden dan ook afhankelijk zijn van landeigenaren. Alles zal in overleg gaan. "Je kunt wel denken van; zo liep vroeger het historische pad, maar het kan nu veel praktischer zijn om het net iets anders neer te leggen", zegt Geurtsen. "Hier en daar zul je concessies moeten doen aan oude situaties."

De stichting hoopt met hun initiatieven een bijdrage te leveren aan het leefbaar houden van Hengelo. "Zeker oudere mensen willen graag wandelen en fietsen en zijn gek op een stukje historie", zegt Hofman. "En Bronckhorst is ook nog de wandelgemeente van Nederland", voegt Geurtsen toe. "Daar sluit dit helemaal op aan."