Wilgen werden in weer en wind geknot. Foto: Liesbeth Spaansen
Wilgen werden in weer en wind geknot. Foto: Liesbeth Spaansen

Wind en regen houden
vrijwilligers niet tegen

STEENDEREN - Op 2 november, Landelijke Natuurwerkdag, waren ruim 25 vrijwilligers van Het Steenders Landschap en 20 scouts en welpen van Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo bij elkaar om wilgen te knotten aan de Leemstraat in Steenderen.

Bij boer Jansen op het erf werd de ochtend gestart met een korte uitleg over de veiligheid van de klus van deze dag. Bijzonder was dat deze keer niet de hele bomenrij aan de Leemstraat gekortwiekt werd, maar enkel de wilgen die ertussen stonden. Die waren immers het meeste gegroeid en dus ook het breedst uitgewaaid waardoor het verkeer daar als eerste last van heeft. Door de rest te sparen, tenminste voor dit jaar, blijft er nog wat groen over voor alle dieren: nestgelegenheid voor vogels, beschutting in de winter, bloesem in het voorjaar.
Helaas gooide het weer tussendoor roet in het eten: net na de koffie kregen de harde werkers een flinke regenbui op het hoofd. Daarna brak de zon weer door voor de rest van de ochtend. En is de klus geklaard: niet alleen de wilgen aan de Leemstraat zijn geknot, maar er is ook onderhoud verricht aan de singel die er haaks op staat. Daarin is de sleedoorn verwijderd inclusief ander overhangend spul in het weiland. Met soep en een broodje werd de ochtend afgesloten.