Vertegenwoordigers van dorpsbelangenverenigingen, de Stichting Welzijn/De Kei en Stichting SCE van de voormalige gemeente Steenderen met redactieleden van De Achtste Steen. Foto: Liesbeth Spaansen
Vertegenwoordigers van dorpsbelangenverenigingen, de Stichting Welzijn/De Kei en Stichting SCE van de voormalige gemeente Steenderen met redactieleden van De Achtste Steen. Foto: Liesbeth Spaansen

Echt het einde van De Achtste Steen

TOLDIJK – In de serre van Den Bremer, jarenlang het vaste huisadres van de redactie van De Achtste Steen werd na 38 jaar definitief afscheid genomen met het uitdelen van cheques aan dorpsbelangen- en andere verenigingen van de voormalige gemeente Steenderen. Hanneke Snelder heette alle genodigden hartelijk welkom "Toen we in 1980 begonnen, hadden we niet gedacht dat het 38 jaar zou bestaan." Toch werd dit afscheid gevierd. Met koffie en taart en een borreltje toe.

Door Liesbeth Spaansen

Het bestuur van het in december 2018 voor het laatst verschenen De Achtste Steen wilde de afronding goed regelen. Er werd gezocht naar een goede bestemming voor het batig saldo. Het uitgangspunt bij de verdeling is altijd geweest dat deze overeen moet komen met de doelstellingen van de stichting: de contacten bevorderen tussen inwoners door middel van informatie. En na overleg met de redactie is het batig saldo, verkregen uit 38 jaar exploitatie, teruggegeven aan verenigingen die op enige wijze dezelfde doelstellingen nastreven. Dit waren de dorpsbelangenverenigingen van de voormalige gemeente Steenderen. Er is rekening gehouden met de inwonersaantallen per plaats.
Het geld dat De Achtste Steen bij de overgang van de voormalige gemeente Steenderen naar de gemeente Bronckhorst kreeg, maar eigenlijk met het beëindigen van de stichting aan de gemeente Bronckhorst teruggegeven moest worden, heeft eveneens een andere bestemming gekregen binnen de voormalige gemeente Steenderen. De helft van dit geld is nu naar de Stichting Welzijn Steenderen, eigenaar van het multifunctionele ontmoetings- en activiteitencentrum De Kei gegaan en de andere helft naar Stichting SCE.

De penningmeester had goed over het saldo gewaakt, want de bedragen logen er niet om. "Ik ben heel erg verrast door dit batig saldo. Heel hartelijk dank", laat Jan Burgers weten. "Maar ik zal de artikelen en achtergrondverhalen gaan missen." Jaap van de Vosse van de SCE: "Bedankt, en we hebben er een prima doel voor. Voor het opknappen het peuterbad kunnen we het uitstekend gebruiken." Ook Geert Postma bedankt de redactie voor hun keuze. "Niet alleen voor de cheque, maar voor alle inzet. Ik heb genoten van alle stukken die in De Achtste Steen stonden. We gaan het geld besteden om de tuin van De Kei een open karakter te geven, zodat mensen zich er thuis gaan voelen." Maarten Willemen uit Olburgen en de inval-vertegenwoordiger van Baaks Belang hadden ook een idee om het geld goed te besteden.

De redactieleden kregen de complimenten en dankwoorden voor alle artikelen die zij in de afgelopen jaren schreven.