Landelijke Natuurwerkdag. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Landelijke Natuurwerkdag. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

HSL en Scouting Sweder aan de slag tijdens Landelijke Natuurwerkdag

STEENDEREN – De eerste werkochtend van Het Steenders Landschap (HSL) van het winterseizoen '19-'20 valt traditioneel samen met de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Deze ochtend wordt om 8.45 uur verzameld bij de familie Janssen op de grens van Steenderen en Toldijk, aan de Leemstraat 1. Gezamenlijk afsluiten gebeurt daar ook, rond enen, met soep en een broodje.

Werkzaamheden
De bomen aan de Leemstraat zijn door HSL enkele jaren geleden gesnoeid. Inmiddels zijn met name de wilgen weer zodanig hoog dat onderhoud nodig is om uitscheuren te voorkomen en het wegverkeer niet te hinderen. Voor het geval dat het hout te dik is om nog met de hand te zagen, zullen er ook ervaren motorzagers aanwezig zijn. Na afloop worden de takken machinaal versnipperd. De snippers gaan naar lokale ondernemers in de Achterhoek met biomassa-kachels.
De bomenrij langs de weg bestaat naast wilgen onder andere uit knotelzen, vlieren en eiken. Dat komt omdat de 'rij' ooit spontaan is opgekomen en niet is aangeplant. Deze bomen worden wellicht een volgend jaar gesnoeid om voldoende nestgelegenheid te behouden, wat niet het geval zou zijn als ineens alle opschot wordt weggehaald.

Scouting
Naast de vrijwilligers van HSL mag de vereniging weer rekenen op de hulp van de scouts van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel. De welpen en scouts komen met hun leiding om te helpen met het zagen van kleinere takken en verslepen naar de snipperaar.

Ook nog-niet-HSL-ers zoals buren, familie of vriendengroep zijn op de Natuurwerkdag nog nadrukkelijker dan anders uitgenodigd. Zij kunnen zich aanmelden via de landelijke website van de Natuurwerkdag. Voor iedereen is de deelname uiteraard gratis. Er is een klus voor jong en oud. Voor gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt gezorgd.


hetsteenderslandschap.nl

https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/het-steenders-landschap