Eigenhandig op de traditionele manier papier maken in Loenen. Foto: Marijke Arnold
Eigenhandig op de traditionele manier papier maken in Loenen. Foto: Marijke Arnold

Herfsttintentocht naar papierfabriek met museum

HENGELO - Ondanks dat het weer bij de start niet was zoals oorspronkelijk voorspeld, genoot KBO-PCOB Hengelo van een schitterende landelijke route naar de Veluwe met als eindbestemming De Middelste Molen in Loenen, een vier eeuwen oude papierfabriek en schitterend museum.

Daar aangekomen werd eerst genoten van de koffie met heerlijk meegebracht gebak. Hierna hebben de twee gidsen, Ad en Ad de leden met enthousiasme de geschiedenis van deze papiermolen verteld. Verbazingwekkend van hoeveel uiteenlopende materialen papier kon en kan worden gemaakt. En met welke voor die tijd ingenieuze productieprocessen.

Om een rijke traditie voort te zetten, mochten enkelen uit het gezelschap eigenhandig op de traditionele manier papier maken en dat dan ook nog met een fraai watermerk naar keuze, bij voorbeeld huisdier of Ferrari. Al doende kreeg men veel respect voor de mensen die in vroegere tijden deze handarbeid hebben verricht onder wel heel andere omstandigheden.

Na een welbestede middag liet het zonnetje zich op de terugweg naar Hengelo toch nog zien en werd alsnog genoten van schitterende herfsttinten. Het uitstapje werd bij thuisbasis Hotel Leemreis besloten met een stamppotbuffet.anier papier maken in Loenen.