Evelien van Dort legt uit wat een omnibus is, zoals haar boek 'De nacht van groep acht'. Foto: Alice Rouwhorst
Evelien van Dort legt uit wat een omnibus is, zoals haar boek 'De nacht van groep acht'. Foto: Alice Rouwhorst

Mee op reis met Van Dort

'Zolang ik ideeën heb, blijf ik schrijven'

Door Alice Rouwhorst

STEENDEREN - 'Reis mee' was het thema van de Kinderboekenweek 2019. Niet alleen de bestemming, maar het vervoer erheen stond centraal. Het schoolbezoek van kinderboekenschrijfster Evelien van Dort sloot aan bij dit thema. Reizen is een rode draad door veel van haar verhalen en ook in haar eigen leven geeft reizen haar veel inspiratie voor het schrijven van nieuwe verhalen.

Bezige bij
Naast fysiotherapeute, bevlogen en actief bestuurslid van de zorgtuin in Gorssel, haar woonplaats, verscheen van deze in 2016 in de Oranje van Nassau geridderde en maatschappelijk betrokken bezige bij in zo'n 22 jaar tijd meer dan tachtig boeken. Gemiddeld zo'n twee à drie kinderboeken per jaar. Waarvan er meerdere in diverse talen zijn vertaald. "Daar ben ik best wel trots op, nee, blij om", zegt ze bescheiden tegen de kinderen van de bovenbouw op de Pannevogel, waar ze een presentatie houdt. "Het is toch een fantastisch idee dat zelfs kinderen in Sri Lanka een boek van mij over een lieveheersbeestje lezen!"

En ze is nog lang niet klaar met haar schrijversloopbaan. "Zolang ik ideeën heb, blijf ik schrijven", zegt ze met een ietwat hese stem. Na een week van lezingen door het hele land en net terug uit Zeeland voor de boekpresentatie van haar nieuwste boek 'Zoektocht in Zeeland' in de serie 'Robin's reisverhalen', laten haar stembanden haar een beetje in de steek.

De 5 w's
Haar favoriete boek is 'Kamperen in Kenia', is haar antwoord op de vraag van een leerling. Dit komt met name, omdat ze als tienjarig meisje een groot deel van de beschreven avonturen zelf heeft beleefd. Haar vader werkte namelijk een poos in dit Afrikaanse land en tijdens de grote vakantie bezocht ze hem met de rest van de familie. Dit boek stond in drie weken op papier, ze kon aan één stuk door blijven schrijven, maar gemiddeld doet ze toch wel drie maanden tot een half jaar over een boek. "Want", vertelt ze, "ik moet bepalen hoe ik het ga schrijven. Vertel ik het, of vertelt de hoofdpersoon het verhaal, speelt het in het heden af of in het verleden? Ik doe dan ook onderzoek naar de omgeving, de geschiedenis van de plek waar het afspeelt, praat met mensen. Dat kost allemaal best veel tijd. Ik geef mezelf antwoord op de 5 w's: wie, waar, wanneer, waarom en wat."

Interactieve presentatie
In twee sessies nam Evelien van Dort op een interactieve manier de bovenbouw basisschoolleerlingen van de Pannevogel mee door haar leven als schrijfster. Ze las voor en nam alle tijd om de vele vragen te beantwoorden. Op de vraag hoe ze er toe gekomen is om schrijfster te worden, antwoordt ze: "Ik schreef als kind al heel veel in dagboeken over mijn dieren, dingen waar ik mee zat of wat ik beleefd had, maar die ik niet kon bespreken met anderen. Jullie kennen dat vast wel. Bijvoorbeeld ook als je verliefd was. Ik schreef het op en het boekje kon op slot…. Jaren later, nadat ik veel dingen al beleefd had in mijn leven, ben ik mede gestimuleerd door mijn man, gaan schrijven. Het sloeg aan en ik vond en vind het nog steeds heel leuk, want ik mag het allemaal zelf helemaal verzinnen." Evelien praat met de kinderen over hoe ze in de bibliotheek hun keus maken uit de hoeveelheid boeken. De titel moet aanspreken, de flaptekst moet je nieuwsgierig maken, de schrijfstijl in het boek moet fijn leesbaar zijn én de illustratie moet je pakken. "Ik overleg dus ook veel met de illustrator, want dat wat hij of zij tekent moet wel kloppen met wat er in het boek staat, ze moeten op de juiste pagina komen en het moet herkenbaar zijn. Grote palen op het strand bijvoorbeeld, deze horen bij Zeeland. Die zie je dan ook op de voorkant van Zoektocht in Zeeland."

Aan het eind van haar presentatie deed ze het spelletje 'petje op-petje af'. De jongens tegen de meiden. De vraag of veel lezen de citoscore verhoogd moest positief beantwoord worden, petje op dus. Ze benadrukt dat lezen, ook al is het maar 15 minuten per dag, goed voor de woordenschat is. "Dit kan ook een stripboek zijn, dat maakt niet uit. Lezen verruimt je spellingkennis, je algemene kennis neemt toe én het is vooral ook fijn om weg te duiken in je eigen wereld. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt!"

Uiteindelijk won iedereen een boekenlegger en de school twee gesigneerde boeken voor in de schoolbibliotheek. Evelien heeft zelf ook al wel boekenprijzen gewonnen, maar die ene boekenprijs, de gouden griffel, nog niet. "Je moet wensen houden".


Concordia oud ijzeractie

HENGELO – Op zaterdag 26 oktober, vanaf 9.00 uur, houdt de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo haar oud ijzeractie. Met de slogan 'Door oude metalen weer nieuwe muziekinstrumenten' wordt de vereniging geholpen. Met name de jeugd, waarvoor het mogelijk wordt muziek te kunnen spelen.

IJzer, lood, koper, aluminium, zink, zilver, goud, oude waterkranen, radiatoren, bierdoppen, conservenblikken, alles is welkom. Autobanden, koelkasten en diepvriezers kunnen absoluut niet worden ingeleverd. De metalen kunnen worden gebracht vanaf donderdag 24 oktober bij de oprit van De Hietmaat aan de Zelhemseweg in Hengelo. Voor wie niet in de gelegenheid is om de materialen te brengen, kan ze zaterdag 26 oktober laten ophalen. Bel met: 0575-463050, 0575-463352 of 0575-462461. Op zaterdag 26 oktober kan nog tot 12.00 uur gebeld worden naar clubgebouw De Hietmaat, 0575-464649. Metalen dienen alleen afgegeven te worden na legitimatie door leden van de Koninklijke Harmonie Concordia. Vraag hierom.

Evelien van Dort met haar laatst verschenen boek, Zoektocht in Zeeland. Foto: Alice Rouwhorst
Petje op, petje af. Vragen over en van Evelien van Dort, kinderboekenschrijfster. Foto: Alice Rouwhorst
Evelien van Dort. Foto: Alice Rouwhorst
Groep 7 en 8 van de Pannevogel had veel te vragen aan Evelien van Dort. Foto: Alice Rouwhorst