Mevrouw Lot Pontein vertelde over haar boeiende beroep als triagist op de huisartsenpost in Zuphen. Foto: PR
Mevrouw Lot Pontein vertelde over haar boeiende beroep als triagist op de huisartsenpost in Zuphen. Foto: PR

Lot Pontein vertelt over het reilen en zeilen op de huisartsenpost

BAAK – Tijdens de maandelijkse seniorenmiddag van oktober van seniorensoos 'Ons Contact' vertelde mevrouw Lot Pontein over het reilen en zeilen op de hedendaagse huisartsenpost. Zij is werkzaam als triagist op de huisartsenpost in Zutphen. Het werd een interessante middag, waarin de aanwezigen veel te weten kwamen en al hun vragen beantwoord werden. Zo hoorden ze onder andere het onderstaande.

De regionale huisartsenpost Zutphen verzorgt spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren voor mensen die een huisarts hebben in Steenderen, Zutphen, Warnsveld, Vorden, Lochem, Ruurlo, Eefde, Brummen, Laren, Harfsen en Almen. Er zijn ongeveer 53 aangesloten huisartsen werkzaam.
Huisartsenposten zijn opgezet nadat eind jaren negentig duidelijk werd dat de oude werkwijze niet meer voldeed. In die tijd deden huisartsen voor elkaar dienst vanuit hun eigen huis of praktijk, in een kleinere groep. Vanuit de beroepsgroep was er behoefte aan een betere oplossing omdat de belasting van de avond- en weekenddienst op de oude manier als steeds zwaarder werd ervaren.
De huisartsenpost is er alleen voor dringende zaken, die niet kunnen wachten tot het volgende spreekuur van de eigen huisarts. Een deskundige triagist staat de beller te woord. Zij beoordeelt de hulpvraag en kent een prioriteit toe. Deze triage heeft tot doel dat elke hulpvraag op tijd en op maat wordt afgehandeld. Waar nodig, treedt de triagist in overleg met de dienstdoende arts. Afhankelijk van de ernst volgt een telefonisch advies of wordt de beller gevraagd naar de huisartsenpost te komen. Is dat medisch gezien onmogelijk, dan komt een van de artsen naar de om hulpvragende toe. Op de huisartsenpost wordt uitsluitend volgens afspraak gewerkt.

Volgende middagen bij de seniorensoos
Op woensdag 6 november de revue 'De juf, de bakker en de dominee!'. Een lieve juf, een vrolijke bakker en een muzikale dominee, zijn de hoofdpersonen in een vrolijk programma vol bekende liedjes uit de oude doos. Deze middag kan men zich tevens aanmelden voor het eindejaar buffet van 4 december.
Op woensdag 4 december komt Marjan Smeitink, de dochter van wijlen Wim Smeitink, verteller en schrijver van verhalen in het Achterhoeks dialect. Marjan vertelt verhalen van haar vader. Als afsluiting deze middag staat er een heerlijk buffet klaar.
Beide middag beginnen om 14.30 uur in zaal Herfkens in Baak.


Professor D. goochelt in de bieb

DOETINCHEM - Verhalenverteller en goochelaar Hilbert Geerling komt met zijn voorstelling Reis mee met professor D naar Bibliotheek West-Achterhoek. Een spetterende voorstelling vol magie, humor en goocheltrucs, in het kader van de festiviteiten rond 100 jaar Bibliotheek Doetinchem, die aansluit op het thema van de Kinderboekenweek 2019. Bestemd voor kinderen vanaf circa 6 jaar. Voorstellingen: Doetinchem woensdag 23 oktober om 14.00 uur, Hengelo donderdag 24 oktober om 10.30 uur, in Het Arsenaal Doesburg om 15.00 uur.


www.bibliotheekwestachterhoek.nl