Burgemeester Van Oostrum in de auto tijdens de laatste Hellendoorn Rally. Foto: Gerben Slomp
Burgemeester Van Oostrum in de auto tijdens de laatste Hellendoorn Rally. Foto: Gerben Slomp

'Vroemmmmmm' in Berkelland

BERKELLAND - Nog even en de eerste Achterhoek Berkelland Rally gaat van start. Vanaf het Openluchttheater Eibergen (OLT) zullen op zaterdagmiddag 5 oktober zo'n 50 tot 65 deelnemers de auto starten en de krachten meten. Om 13.13 uur vertrekt de eerste auto richting de eerste klassementsproef. De laatste deelnemer vertrekt tegen 17.00 vanaf het OLT en wordt tegen 17.45 uur weer terugverwacht. Daarna is er feest in de tent op De Oude Maat met een vuurwerkshow.

Door Rob Weeber

Op het terrein rondom het OLT staan op 5 oktober ook bijzondere auto's opgesteld en wordt door scholieren uit het voorbereidend beroepsonderwijs een 'kofferbakverkoop' gehouden. Verder is een speelweide voor de kinderen ingericht.

Organisator Marijn Visser is tevreden met het verloop van de organisatie. "Alles is nieuw, dus sommige zaken duren wat langer, maar algemeen geldt dat het dankzij de inzet van vele mensen prima verlopen is. Alle vergunningen zijn binnen en we hebben ondersteuning van 300 vrijwilligers en voor deze editie voldoende sponsoren. Ook hebben we veel steun gehad aan de KNAF/Bestuur sectie rally (BSR). Zeker omdat het voor ons de eerste keer was, hebben zij over de schouder meegekeken. Het feit van de eerste keer trouwens zie je ook terug in de enthousiaste reacties van de deelnemers. In dit gebied is nog nooit een rally verreden, dus is het een nieuwe uitdaging voor veel rijders. Wat we volgend jaar wel beter gaan doen is de informatieavond voor de omwonenden. Hoewel ook hier alles prettig verlopen is, wisten we pas op een laat tijdstip dat de rally doorging. Dat was niet ideaal."

Wie denkt dat het gehele traject plankgas gereden kan worden, heeft het mis. Het eigenlijke racen gebeurt alleen tijdens de drie klassementsproeven. De verbindingswegen tussen die trajecten zijn openbare wegen waar ook voor de deelnemers de normale verkeersregels gelden. De auto's worden via een kastje continue gevolgd en alle snelheden worden gemeten. Overtreding daarvan leidt tot sancties. De drie klassementsproeven zijn in Eibergen (12,6 km), Rekken (12,4 km) en Beltrum (14,9 km). Per proef heeft de coureur ongeveer 6 tot 10 minuten nodig.

Het publiek kan de rijders tijdens de klassementsproeven zien. Via de navigatieapp 'Waze' zijn de zogenaamde publiekspunten te bereiken. Een ervan echter is een betaald publiekspunt en ingericht met catering. De organisatie vraagt hier een vergoeding van 4 euro per persoon. Dit is de proef bij Eibergen aan de Lintveldseweg. De rest is vrij toegankelijk.

Ook het servicepark op bedrijventerrein De Kiefte is vrij toegankelijk.
Het centrum van Eibergen zal minder bereikbaar zijn tijdens de rally. Een algemene parkeerplaats is ingericht aan de Leugemorsweg, tegenover wandelpark De Maat. Omleidingsborden, ook vanaf de N18, geven de juiste route aan.

Bezoekers en toeschouwers kunnen tegen 5 euro een informatiepakket kopen. Hierin zit ook een toegangsbandje voor het betaalde publiekspunt en een magazine met alle informatie. De verkooppunten zijn te vinden op de website.


achterhoekberkellandrally.nl