Het project 'lege stoelen' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. Foto: Jan Hendriksen
Het project 'lege stoelen' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. Foto: Jan Hendriksen

Lege stoelen in het centrum om
verkeersslachtoffers te herdenken

VORDEN - Het was een bijzonder gezicht op deze druilerige, regenachtige dag. Donderdag 26 september was het de Europese Dag zonder Verkeersdoden: Edward-day. Op die dag stonden op verschillende pleinen in Gelderland lege stoelen om de verkeersslachtoffers te herdenken. In de gemeente Bronckhorst gebeurde dat in het centrum van Vorden tegenover de Dorpskerk.

Door Jan Hendriksen

In 2018 kwamen 93 personen door een verkeersongeval om het leven in de provincie Gelderland. Men stond donderdag stil bij die verkeersslachtoffers in Gelderland, door tussen 10.00 en 17.00 uur op pleinen in de gemeenten Arnhem, Bronckhorst, Culemborg, Druten-Wijchen en Ede lege stoelen te plaatsen. Door vertraging arriveerden de stoelen in Vorden donderdagmorgen overigens wat later. Voor ieder verkeersslachtoffer was er een stoel neergezet. Zo stond men niet alleen stil bij de mensen die omgekomen zijn in het verkeer, maar wil men ook de samenleving bewustmaken van het aantal verkeersdoden dat er jaarlijks valt. En dat samen werken aan verkeersveiligheid belangrijk is. Elke dag.

Het project 'lege stoelen' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het werd dit jaar georganiseerd met zeven gemeenten in Oost-Nederland. Ieder verkeersslachtoffer laat een lege stoel achter. Door het plaatsen van lege stoelen liet men verkeersdeelnemers zien hoeveel verkeersdoden er jaarlijks vallen. De lege stoelen roepen op ook om na te denken over vragen als: rijd je veilig? Houd jij je bijvoorbeeld aan de snelheid? En stop jij je telefoon in je tas als je in de auto rijdt of op de fiets zit?

Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland: "Verkeersveiligheid is heel belangrijk, daar moeten we samen aan werken. Het is mooi om te zien dat er dit jaar zeven gemeenten een plein beschikbaar hebben gesteld voor lege stoelen. Een initiatief waarmee we inwoners bewust maken van het aantal verkeersslachtoffers en kunnen attenderen op hun eigen gedrag in het verkeer. We kunnen tenslotte allemaal bijdragen aan onze verkeersveiligheid. Dat doen we niet alleen. Wij werken samen met onder andere gemeenten, scholen, politie, verkeersveiligheidsorganisaties en marktpartijen. We ontwikkelen toonaangevende verkeersveiligheidsprojecten, delen kennis en zorgen voor een groter bereik van onze campagnes."