Het nieuwe koningspaar Anne Jan Nijen Es en Manon Siebering geflankeerd door Harry Wolsink, Rob Mombarg en Mart Bloemendal. Foto: Jan Hendriksen
Het nieuwe koningspaar Anne Jan Nijen Es en Manon Siebering geflankeerd door Harry Wolsink, Rob Mombarg en Mart Bloemendal. Foto: Jan Hendriksen

Veldhoeks feest wordt breed gedragen

VELDHOEK – Het vormt het jaarlijkse hoogtepunt in de buurtschap. Volgend jaar viert men zelfs het honderdjarig bestaan van het feest dat dan wordt uitgebreid met een extra jubileumdag op de zondag. Maar zover is het nog niet. Afgelopen vrijdag en zaterdag vierde buurtschap Veldhoek de 99ste editie van het Veldhoeksfeest dat ooit door het leven ging als een school- en volksfeest toen School met de Bijbel aan de Kapersweg nog zijn bestaansrecht had. Of was het dit jaar toch al de honderdste editie?

Door Jan Hendriksen

Feit was dat het feest weer breed gedragen werd door de deelnemers die zowel in Ruurlo als in Hengelo en voor een klein gedeelte zelfs in Zelhem woonachtig zijn. Het feest werd vrijdagavond geopend met een toneelavond die verzorgd werd door Toneelgroep Veldhoek. Onder leiding van regisseur Ingrid Sweers verzorgde de toneelgroep bestaande uit Chantal Muller, Mark Schoppers, Kevin Bretveld, Jori Groot Wassink, Mariël Bloemendal, André Bouwmeester, Tamara Meulenveld, Esther Mulderije, Ria Ankersmit en Kim Plegrim met verve de klucht 'Soms is geluk heel dichtbij'. Het geheel speelde zich af in een bibliotheek met special effect. Annabel en Frederikus behoorden tot de arme adel. Ze verkochten hun landhuis om hun rekeningen te kunnen betalen. Het huis was opgeknapt, alleen de bibliotheek nog niet. Het huis was eigendom geweest van de oom van Annabel, die op mysterieuze wijze was verdwenen. Sindsdien was er niemand meer in de ruimte geweest. Een heel bijzondere makelaar begeleidde de verkoop met zijn fotografe. Maar toen een snelle zakenman met zijn vriendin met de auto strandde bleek dat hij de makelaar en de fotografe kende. De klucht zorgde voor vele lachmomenten maar ontroerde ook op sommige momenten. Souffleuse waren Gerrie Visschers en Sandra te Veldhuis en grimeur Janet Klein Winkel. De after party werd vrijdagavond verzorgd door de band Freeline.

Optocht
Zaterdag begon de dag alweer vroeg. Om 10.00 uur vertrok een bontgekleurde optocht die uit 21 nummers bestond vanaf Eetcafé De Veldhoek naar het feestterrein aan de Kapersweg. Aan de optocht verleende dweilorkest Niet Zoegen Moar Bloazen uit Halle haar medewerking. De droogte van afgelopen zomer was een gewild thema in de optocht die bij de volwassenen gewonnen werd door de familie Bouwmeester met als thema Heksen. In de categorie jeugd gemotoriseerd ging de eerste prijs naar een creatie van Normaal die gevormd werd door de Veldhoekse jongens Nick, Lars, Bert en Luuk. In de categorie jeugd zonder motor ging de eerste prijs naar de Luuk, Jurre en Gijs Bloemendal. Aansluitend aan de optocht werd het Veldhoeks feest officieel geopend door wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland. Teselink roemde de samenhorigheid in de buurtschap en prees alle vrijwilligers die jaarlijks het feest mogelijk maken.
Vogelschieten
Het vogelschieten liet overigens even op zich wachten omdat in de agenda van de schietmeester Derk Jan Jansen van Schietcollege Prins Bernard uit Varsseveld het Veldhoeks feest op zondag 29 september stond vermeld. In allerijl zette Jansen koers richting Veldhoek en kon het Koningschieten alsnog een aanvang nemen. Na 264 schoten was het Anne Jan Nijen Es (28) uit de aangrenzende buurtschap Wolfersveen die met een wel gemikt schot de laatste houten resten van de vogel naar beneden schoot. Onder luid gejuich van zijn vriendengroep 'De Natte Proeme' werd Nijen Es gefeliciteerd. Hij koos Manon Siebering (21) uit Enschede als koningin. Dewi Ankersmit won het vogelgooien maar in Veldhoek wordt niet de winnares van het vogelgooien tot koningin gekroond. Jeugdkoning werd Thijmen Visschers.

Volks- en kinderspelen
Ook vonden er zaterdag diverse volksspelen plaats zoals klepel- en schijfschieten, sjoelen, bierpul schuiven en voetbaldarten en werd door Stichting Jong en Actief het kinderfeest georganiseerd. Denk hierbij aan een springkussen, een stormbaan, mega-voetbaldart, schminken, een Rad van Fortuin en een zweefmolen.
Bovendien k
on er door kinderen in de basisschoolleeftijd een kaart gekocht worden om aan diverse spellen deel te nemen.

Eindspel
Het middagprogramma werd afgesloten met het nieuwe eindspel: kratten stapelen, dat gewonnen werd door Kevin Bretveld en Erwin Sieverink. Zaterdagavond vond als afsluiting een feest met de showband Kaliber plaats. Kortom een zeer afwisselend programma dat volgend jaar ongetwijfeld in het kader van het honderdjarig bestaan enkele vernieuwde elementen zal bevatten en zoals eerder gezegd uitgebreid wordt met een speciale jubileumdag op zondag.