De IVN Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen de natuur te laten beleven. Foto: Robert Lagendijk
De IVN Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen de natuur te laten beleven. Foto: Robert Lagendijk

Meer natuurbeleving voor ouderen

REGIO/DOETINCHEM - Op dinsdagochtend 17 september volgen medewerkers en vrijwilligers van Markenheem een workshop over de IVN Natuurkoffer. Deze koffer brengt de natuur naar binnen, speciaal voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. De workshop wordt mogelijk gemaakt door Stichting Doetebol.

De IVN Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen, die niet makkelijk buiten komen, de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven. De Natuurkoffer is ontwikkeld om zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen. Bijvoorbeeld door de geur van verse dennennaalden, het proeven van bosbessen of het voelen van bladeren van hulst. Het bijzondere van onze zintuigen is dat ze herinneringen oproepen die diep geworteld zijn. De Natuurkoffer is daardoor uitermate geschikt voor ouderen, ook ouderen met dementie. Natuur roept herinneringen op aan vroeger en biedt aanknopingspunten voor een gesprek.

Workshop Natuurkoffer
Activiteiten met de Natuurkoffer worden begeleid door IVN Natuurgidsen en door vrijwilligers en medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Deelnemers aan de workshop leren in tweeënhalf uur hoe zij de Natuurkoffer eenvoudig in kunnen zetten. Ook maken ze kennis met een aantal eenvoudige natuurbelevings-activiteiten in de tuin van zorgcentra. Deelnemers gaan na de workshop aan de slag met de Natuurkoffer bij Doetinchemse zorglocaties, zodat meer ouderen kunnen genieten van natuurbeleving.

Natuurkoffer is ontwikkeld om zintuigen te prikkelen

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich in om alle mensen in Nederland, ook kwetsbare groepen zoals ouderen in verpleeghuizen, toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. Dit doet IVN door middel van bewezen groene interventies, zoals de Natuurkoffer, in samenwerking met de zorgbranche.

Markenheem
Markenheem biedt onder andere verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg in vijf woonzorgcentra in de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst. Markenheem staat voor kwalitatief hoogwaardige ouderenzorg, afgestemd op de persoonlijke wensen en behoeften van cliënten. Natuurbeleving draagt daar aan bij.

Stichting Doetebol
Deze workshop wordt mogelijk gemaakt door Stichting Doetebol, het belevingspark in de Doetinchemse wijk Schöneveld, waar alles draait om natuurlijk spelen, bewegen en ontmoeten voor alle leeftijden. De Natuurkoffer is een uitkomst voor bewoners van woonzorgcentrum Schavenweide die niet naar Doetebol kunnen komen om van de natuur te genieten.