Jurgen Rensen en Kees Riemers bij Venster Techniek in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen
Jurgen Rensen en Kees Riemers bij Venster Techniek in Zelhem. Foto: Liesbeth Spaansen

Twintigjarig jubileum mijlpaal voor Venster Techniek

ZELHEM – "We hebben het vijfjarig jubileum ook gevierd met het personeel," weet Kees Riemers nog goed. Na twintig jaar gaat Jurgen Rensen het bedrijf van Kees overnemen, al neemt hij nog geen afscheid. "We ronden dit met een pijlpaal af. We vieren het jubileum op 1 september 2019 tijdens het weekend weg met alle personeelsleden en de aanhang," vertelt Jurgen.

Door Liesbeth Spaansen

Kees Riemers startte Venster Techniek twintig jaar geleden, 1 september 1999, als leverancier van hang- en sluitwerk, profielen, tochtstrippen en dergelijke. "Langzaamaan specialiseerden we steeds verder en zijn we toeleverancier voor de kozijnindustrie. We leveren voornamelijk aan kozijnenfabrieken. Bouwondernemingen kopen complete kozijnen," legt hij uit. Producten worden voor 90% binnen Nederland geleverd met daarnaast een beetje in het buitenland.

"We maken onderdelen van kozijnen, onderdorpels om precies te zijn. Begin jaren '90 moest iedereen in elke woning kunnen wonen, ook mensen met een beperking of rolstoel. De dorpels van de deuren mochten nog maar maximaal twee centimeter zijn en de deuropeningen moesten naar 90 centimeter breed. De kozijnen moesten dus de grond in. Omdat deze van hout werden gemaakt, gingen die rotten." Er werd een product bedacht dat daar tegen kon. "Het zijn nu dorpels van aluminium en 70/80% glasvezel versterkt met polyestercomposiet. Deze zijn maatvast én isolerend en ze rotten niet."

Testmogelijkheden om de dorpels te innoveren zijn in de loop der jaren ook steeds verbeterd. "Er kwamen 3D printers en lasermachines," legt Jurgen uit. "Naast alle verbeteringen moesten de producten wind- en waterdicht blijven. We ontdekten de mogelijkheden om ook isolatie erin te doen." In 2003 kwam Jurgen, die Technische Bedrijfskunde studeerde, in het bedrijf. Hij kende Kees al, hij is zijn schoonvader. "Ik stond op het punt naar een andere baan te gaan. Kees vroeg me toen hier te komen werken."

Het is lastig om nieuw personeel te vinden, vinden beide. Vooral jongeren. "Het is een constante stroom van orders, er is altijd werk. Door de Achterhoekse krimp te benoemen is het ons inziens misgegaan. Je moet werken in de omgeving juist aantrekkelijk maken en zorgen voor woonruimte." Venster Techniek is stagebedrijf voor MBO scholen, maar ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Technische Universiteit (TU) Enschede. "Het is belangrijk om te laten zien dat je er bent, en studenten de gelegenheid kan bieden om kennis te maken en bij ons het vak te leren," zegt Jurgen, die de externe begeleider is van de studenten.

Sinds vier jaar onderzoekt het bedrijf mogelijkheden om zonnepanelen in drijvende frames te plaatsen. "Het is wel een uitdaging, want er moet maatschappelijk draagvlak zijn en vergunningen moeten worden verleend. Er zijn weinig plassen in Nederland die Energiecentrale als doel hebben," weet Kees. "Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT) bracht Sunfloat en Venster Techniek hiervoor samen."

Sunfloat, zoals het systeem is genoemd, betreft drijvende frames waar zonnepanelen op worden geplaatst. "Ze liggen zo op het water in plaats van kostbare landbouwgrond. Er is voldoende licht en zuurstof, het moet in harmonie zijn met de natuur. Voordelen zijn ook dat de wind eromheen voor verkoeling zorgt. Het water geeft door de reflectie extra opbrengst. Binnenkort gaan we in samenwerking met Agem een veld aanleggen op de Markeplas, naast proefboerderij de Marke."

"Tijdens de crisis kom je wel tot de ontdekking dat je niet meer op één paard kan wedden. Nu hebben we twee zaken waar het bedrijf op koerst. Het kan hier goed naast elkaar, we gebruiken er bij Venster Techniek dezelfde machines en materialen voor," besluit Kees Riemers.