Genieten uit de Dijkerhoekse pannetjes. Foto: PR
Genieten uit de Dijkerhoekse pannetjes. Foto: PR

Van Achterhoek naar Sallandse
Heuvelrug

Geslaagde bustocht van Zonnebloem Steenderen

STEENDEREN/HOLTEN – "Ik had gevraagd om mooi weer maar heb dat waarschijnlijk te nadrukkelijk gedaan". Zo verwelkomde Joke Jansen, voorzitter van de Zonnebloem-afdeling Steenderen e.o. vorige week dinsdag met meer dan 30 graden op de thermometer de gasten. "Maar we maken er een mooie dag van!" En dat werd 't, de dag van de jaarlijkse bustocht die deze keer richting Sallandse Heuvelrug ging.

De chauffeur van de bus, volgeladen niet alleen met 55 deelnemers maar ook met een aantal rolstoelen en meer dan 20 rollators, koos voor de toeristische route naar het dorp Dijkerhoek. Daar werd een uitgebreide lunch geserveerd uit rode Dijkerhoekse pannetjes. Men liet zich het runderstoofpotje, het vispotje, het procureurlapje in cognacsaus en de kip in paprikasaus goed smaken: diverse malen werden de inmiddels lege pannetjes, schaaltjes met warme groenten, met rauwkost, met gebakken aardappeltjes en die met frites verruild voor volle.
De bus bracht de deelnemers daarna naar het natuurmuseum De Holterberg waar een kijkje wordt geboden op de dierenwereld in Europa, men komt oog in oog te staan met meer dan duizend dieren. Met de steenmarter bijvoorbeeld die aardig huishoudt in Steenderen en omgeving. Of met de bever. "Ik wist niet dat die dieren zo groot waren."

Beroemd zijn de diorama's die dieren in hun natuurlijke leefomgeving laten zien. Nieuw is het diorama met een wolf in dreigende houding, een vluchtende reebok en een korhaan die angstig opvliegt.
Genoot de een wat langer van het museum, keek naar de film over de kunst van het opzetten van dieren, de ander koos voor het terras aan de overkant. Daar werd de bustocht afgesloten met koffie met gebak, de lunch was tenslotte al wat gezakt.