Hennie Rossel met het boek van Johann Hermann Knoop:
Hennie Rossel met het boek van Johann Hermann Knoop: "Eigenlijk zou ik handschoentjes aan moeten trekken." Foto: PR

Kenner oude fruitrassen geeft excursie door boomgaard

STEENDEREN - Het Steenders Landschap biedt leden en andere geïnteresseerden een excursie aan naar twee van de boomgaarden die door vrijwilligers van HSL worden onderhouden. Maandag 9 september leidt kenner van oude fruitrassen Hennie Rossel vanaf 19.00 uur de bezoekers rond, eerst door de boomgaard van Linzell om vervolgens die van Addink aan te doen. Zijn passie voor vergeten fruitrassen wil hij met de deelnemers delen. En vergeten fruitrassen zijn daar zeker te vinden, pareltjes in Steenderense boomgaarden.

Zijn werkzame leven heeft Hennie Rossel grotendeels doorgebracht in Afrika, als plantenziektenkundige aan een internationaal instituut dat zich bezig houdt met de verbetering van de best gedijende landbouwgewassen in de tropen. Ook daarna kon hij onderzoek niet laten, het zit in de genen bij de familie Rossel. Vergeten fruitrassen werden zijn speerpunt; een blijvend groeiende collectie (genenbank) van met name appels en peren is het resultaat. "Mijn doel is om de diversiteit te bewaren. En dat wordt bereikt in inmiddels vele zogenoemde deel-collecties, verspreid over voornamelijk Oost Nederland. Twee daarvan worden uitgelicht tijdens de excursie."

Determinatie
Voor zijn onderzoek put Hennie Rossel onder andere uit oude naslagwerken waaronder een boek uit 1758 van Johann Hermann Knoop, 'tuinman' van Maria Louise van Hessen Kassel, stammoeder van ons vorstenhuis. De beschrijvingen en illustraties daarin zijn een leidraad voor determinatie van oude appel- en perenrassen. "Determinatie is vaak een kwestie van lange adem. In het boek van Knoop is bijvoorbeeld de omschrijving van het Enkhuiser Aagtje dezelfde als die van de Blanke Pepping. Bij welk ras hoort die omschrijving echt? Het raadplegen van collega's, meningen naast elkaar leggen, helpen om tot de juiste naam van het ras te komen. Genenbank-collecties zijn essentieel voor het toekomstig behoud van gewassen."

Ark voor Hoogstamfruit
"Er is een systeem nodig om rassen in stand te houden." Daartoe hebben Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Kenniscentrum Nelles in samenwerking met Hennie Rossel het project 'Ark voor Hoogstamfruit' opgezet. Onderdeel van het project is het culinaire gebruik van de 'vergeten' appels en peren.

Bent u nieuwsgierig naar de oude fruitrassen die in de boomgaard van Linzell aan de Molenkolkweg en in die van Addink aan de Paardestraat te vinden zijn? U bent van harte uitgenodigd om aan de excursie deel te nemen. Kosten zijn er niet aan verbonden. Na afloop is er in de Ieskeet aan de Toldijkseweg volop gelegenheid om met Hennie Rossel en met elkaar na te praten.